Ruhani: Hazar barış ve işbirliği bölgesidir

Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov’u kabul eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Hazar'ın bölge barışı için önemli olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Ruhani: Hazar barış ve işbirliği bölgesidir

Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov’u kabul eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Hazar'ın bölge barışı için önemli olduğunu söyledi. İran Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Meredov başkanlığındaki Türkmen heyetini kabul eden Cumhurbaşkanı Ruhani, Hazar’a kıyıdaş ülkelerin çevre güvenliği ve bölgede ekolojik dengenin korunması gibi alanlarda işbirliğinin güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ruhani’ye Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un davetini ileten Meredov, yaptığı konuşmada, "İran, Türkmenistan'ın en yakın komşu ülkesi. Aşkabat yönetimi, Tahran ile ilişkilerini daha da arttırmak için çalışıyor." dedi. Bakan Meredov’un Tahran ziyaretinde iki ülke arasındaki bankacılık ve enerji alanındaki işbirliği konuları da değerlendirildi.

KAZAKİSTAN-TÜRKMENİSTAN-İRAN DEMİRYOLU AÇILACAK

Dışişleri Bakanı Raşit Meredov’un Tahran ziyaretinde Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu projesi de gündeme geldi. Türkmen Bakan ile İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in görüşmesinde ele alınan sözkonusu projenin inşaatının çok yakın bir zamanda tamamlanacağı kaydedildi.

2007 yılında temeli atılan Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu projesinin Kazakistan-Türkmenistan etabı açıldı. Projenin tamamının 2014 yılında sona ermesi bekleniyor. Bu proje, Orta Asya ülkelerine Basra Körfezi’ne açılma imkanı sağlayacak.
CİHAN

Yorumlar