Rosatom: Yaptırımlar uluslar arası sözleşmeleri etkileyebilir

Rusya Nükleer Enerji Ajansı (Rosatom) Başkanı Sergey Kiriyenko, Rusya’ya yönelik yaptırımların bir kısım uluslar arası anlaşmaları olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Rosatom: Yaptırımlar uluslar arası sözleşmeleri etkileyebilir

Rusya Nükleer Enerji Ajansı (Rosatom) Başkanı Sergey Kiriyenko, Rusya’ya yönelik yaptırımların bir kısım uluslar arası anlaşmaları olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Kiriyenko’ya göre bir kısım Amerikalı şirketler siyasi kanalları kullanarak üçüncü ülkelerde rekabet halinde olunan nükleer santral inşaatları ile ilgili lobi çalışması yapıyor.

Çoğu zaman siyasi olmak üzere sert bir rekabetle karşı karşıya olunduğunu anladıklarını ifade eden Kriyenko, “Onlar ihaleleri kaybetmeye devam ediyor. Ancak siyasi baskılarla bu süreci tersine çevirmek istiyorlar…” eleştirisi getirdi.

Kiriyenko rakiplerin baskısı sonucu yabancı ihalelerde alt yüklenici firmaları ifşa etmeyeceklerini belirtti.

Rosatom’un yurt dışındaki anlaşmalarının yaptırımların konusu olup olmadığı ile ilgili soruya yanıt veren Kiriyenko, “Teorik olarak olabilir. Ancak biz tüm planlarımızı ve anlaşmalarımızı belirlenen takvimde sürdürüyoruz.” dedi.

Rosatom Çin, Vietnam, İran, Brezilya, Güney Afrika Cumhuriyeti, İngiltere, Bangladeş ve diğer ülkelerde nükleer santral inşaatı yapıyor ya da proje aşamasında çalışmaları sürüyor.

İngiltere’nin Rosatom’la işbirliği sözleşmesini gözden geçireceği belirtiliyor.

Türk makamlarına göre ise Rusya’ya yönelik yaptırımlarda BM Güvenlik Konseyi kararı olmadığı için Ankara’yı bağlamıyor. Rusya’nın Mersin Akkuyu’ya inşa edeceği nükleer santrali etkileme riski de bulunmuyor. CİHAN

Yorumlar