Romenler, mehter marşı ile çoştu

İnegöl Mehter Grubu, Anadolu’yu Bükreş’e taşıyan Türkiye Tanıtım Festivali'nde Romenleri coşturdu. Tuna Vakfı’nın geleneksel olarak düzenlediği festival, Bükreş Herestro Parkı’nda gerçekleştirildi.Başkent sakinleri, üç gün boyunca...

Google Haberlere Abone ol
Romenler, mehter marşı ile çoştu

İnegöl Mehter Grubu, Anadolu’yu Bükreş’e taşıyan Türkiye Tanıtım Festivali'nde Romenleri coşturdu. Tuna Vakfı’nın geleneksel olarak düzenlediği festival, Bükreş Herestro Parkı’nda gerçekleştirildi.

Başkent sakinleri, üç gün boyunca Anadolu’nun kültür, sanat ve mutfak zenginliklerini görmek için çoluk, çocuk, yaşlı-genç demeden etkinliğe koştu.

Soma faciası nedeniyle buruk geçen festivalde madende hayatını kaybedenler için taziye çadırı da kuruldu. Ziyaretçiler, açılan taziye defterini imzaladı. Facia nedeniyle Sema ve Mehter dışındaki sahne programlarının iptal edildiği programda Türk ve soydaş vatandaşları da okudukları dua ve hatimlerle Somalıların acısını paylaştı. Alanda bulunana çadırlara siyah kurdeleler takıldı.

Anadolu’nun kültür zenginliklerini Bükreşlilerin ayağına getiren program, Mevlevi dervişlerinin sema gösterisi ile farklı bir boyuta taşındı. Ziyaretçiler, semazen gösterilerini hayranlıkla izledi. Festival sayesinde Romen vatandaşları, özellikle geleneksel Türk el sanatlarını yakından görme imkânı buldu. Yemek stantlarında üç gün boyunca kuyruklar oluştu. Sanatçılar, cam, çini, ebru, hat gibi Anadolu’nun el sanatları konusunda ziyaretçilere hünerlerini sergiledi. Fes standı Romenlerden büyük ilgi gördü. Türk çayı ve kahvesi, misafirlere Türkiye’yi aratmadı.

Cihan mikrofonlarına konuşan Romen vatandaş, "Her sene geliyorum. En çok yemekler hoşuma gidiyor. Mükemmel bir organizasyon." değerlendirmesinde bulundu.

Türk – Romen yüzlerce vakıf gönüllüsünün omuz omuza aylar süren gayretleri sonucu gerçekleştirilen etkinlikte özellikle hanımların el emeği ve göz nuru çalışmaları büyük takdir gördü. Kimi festival için mantı yaparken, kimi de ziyaretçilere ikram edilmek üzere gözleme açtı.

Park güvenliğini sağlayan atlı polislere giydirilen Osmanlı kıyafetleri, gelen Romenlerin ilgisini çekti. Fotoğraf çektirmek isteyen misafirler, renkli görüntüler oluşturdu.

Tuna Vakfı festivaline koşan, çocuğu, yaşlısı, genciyle yüz binin üzerinde Romen vatandaşı, Başkentte unutulmaz üç gün yaşadı. Ziyaretçiler, düzenlenen festivalden duydukları memnuniyeti dile getirdi. CİHAN

Yorumlar