Romanya'da yaşayan Tatarlar Kırım'daki soydaşları için endişeli

Romanya'da yaşayan Tatarlar Kırım'da yaşanan son olaylar sonrası buradaki soydaşları için endişeli bekleyiş içinde.

Google Haberlere Abone ol
Romanya'da yaşayan Tatarlar Kırım'daki soydaşları için endişeli

Romanya'da yaşayan Tatarlar Kırım'da yaşanan son olaylar sonrası buradaki soydaşları için endişeli bekleyiş içinde.

Rus askerlerinin, Ukrayna'da yaşanan olayları gerekçe göstererek Kırım'a girmesi Romanya'da yaşayan Tatarlar tarafından uluslararası hukuka aykırı bir hareket olarak yorumlanıyor. Tatarlar, yapılmak istenen referandumum Ukrayna yönetiminden bağımsız yapılacağı için geçerliliğinin olmadığını savunuyorlar.

Romanya'da yaşayan Tatarlar, 1994 yılında Sovyet Rusya'nın Ukrayna'da kalan nükleer silahlarını Ukrayna'dan çıkarılması için Amerika ve İngiltere ile imzaladıkları AGİK Nihai Senedinde "Ukrayna’nın egemenliğine özgü haklarına karşı kendi çıkarlarını dayatmaktan imtina edeceğini taahhüt eder" maddesine karşı gelindiğini belirtiyor.

Tatar vatandaşların çoğunlukta yaşadıkları Romanya'nın Köstence ilindeki Tatar Birliği Merkezi Başkanı Celil Esergep, Ukrayna'daki siyasi değişikliklerin sadece demokratik yollarla yapılabileceğine dikkat çekiyor. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Esergep, "Ukrayna isterse Avrupa birliğine girebilir, isterse de Rusya ile bir birlik yapabilir ancak bu gibi şeyler demokratik yollarla yapılır. Tanklarla ve askerlerle hiçbir zaman demokrasi olmaz. Kimse savaş istemiyor. Eğer savaş olursa azınlıklar en büyük zararı görecek. Biz Kırımda yaşayan azınlıkların haklarını tanınmasını istiyoruz." diyor.

Kırım'da yaşayan Tatarların savaş istemediğini, Ukrayna'da kalıp Avrupa Birliği'ne girmeyi istediklerini ifade eden Esergep, "Biz oradaki soydaşlarımızın yanındayız. Barış için, anlaşmak için, Kırım Tatarlarının haklarının korunması için maddi ve manevi olarak onların yanındayız." ifadelerini kullanıyor.

KIRIM'IN TAMAMEN RUS OLACAĞINDAN ENDİŞE EDİYORLAR

Başkent Bükreş'te ikamet eden 85 yaşındaki Abdurrahim Şefkati ise ailesinin Kırım'dan o zamanlar Osmanlı toprağı olan Romanya'nın Dobruca bölgesine göç etmek zorunda kaldığını anlatıyor. Şefkati, "Bizim üç vatanımız var, biri yaşadığımız yer Romanya, birisi dedelerimizin doğdu yer Kırım, üçüncüsü de yüreğimize yakın Türkiye. O zamanlarda Ruslar Tatarları ellerinden geldiğince Sibirya'ya, Kazakistan'a, Özbekistan'a sürdüler. Devir değişti gelebilen Kırım'a geri geldi. Şimdi 300 bin kadar Tatar Kırım'da yaşıyor." diyor.

Kırım'ın Ukrayna'da kalarak Avrupa Birliği'ne girmesini arzu eden Abdurrahim Şefkati, "Rusya'ya kalırsa aramızda aşılmaz bir duvar oluşabilir. Komünist zamanda biz Tatarız demeye korkardık. Çünkü siz Tatarsanız, Tataristan'a yollayalım derlerdi. Kırımın yüzde 60'ı Rus çoğu son 40-50 senede gelmişler. Tatarlar bin 500 yıldır orada. Eğer Kırım Ruslara kalırsa eskiden olduğu gibi 'siz gidin buradan' derler. Burayı yüzde 100 Rus yaparlar. Çünkü buna gücü var. Bir laf vardır, bir millet adetini bozmaz. Yüzünü bozar boyar ama içini, huyunu adetini bozmaz." şeklinde konuşuyor. CİHAN

Yorumlar