Ricciardone: Yeni anayasa, genç neslin ihtiyacı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, 1982 Anayasası'nın yenilenmesinin genç neslin ihtiyaçlarından biri olduğunu dile getirdi. Ricciardone, “Özellikle genç Türklere güveniyorum. Dünyaya temas etmekten, seyahat etmekten, yurt dışında...

Google Haberlere Abone ol
Ricciardone: Yeni anayasa, genç neslin ihtiyacı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, 1982 Anayasası'nın yenilenmesinin genç neslin ihtiyaçlarından biri olduğunu dile getirdi. Ricciardone, “Özellikle genç Türklere güveniyorum. Dünyaya temas etmekten, seyahat etmekten, yurt dışında eğitim almaktan çekinmiyorlar, sosyal medyayı kullanıyorlar. Genç Türkler'in korkusu yok." dedi.

Büyükelçi Ricciardone, DEİK toplantısında iş adamlarına veda konuşması yaptı. Türkiye’de bulunduğu süre içinde yaşadığı deneyimleri, iş dünyası ile temaslarını ve emeklilik planlarını iş adamları ile paylayan Ricciardone, dikkat çeken açıklamalar yaptı. Kendisini Türkiye’ye çok yakın hissettiğini ve aile olarak da bundan sonra yakın olmaya devam edeceğini söyleyen büyükelçi, Türkiye’de derin bağlantılar kurduğunu, iki ülke arasındaki ilişkiye yürekten inandığını anlattı. Kendisinden sonra görevi John Bass’ın devralacağını belirten Ricciardone, konuşmasında şunlara değindi:

İŞ DÜNYASININ SESİ YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK

"TÜSİAD'ta bir liderlik değişikliği olacağını öğrendim. Haluk (Dinçer) Bey bunlarla nasıl başa çıkacak? bilmiyorum. TÜSİAD'a da destekleri için teşekkür ediyorum. DEİK ve iş konseyi geçtiğimiz yıllarda iş ve ticaret anlamında olağanüstü işler yaptı. İş dünyasının sesi, gücü her zaman önemli olmuştur. ABD de dünyadaki ilişkilerini bu yolla geliştirmeye çalışıyor. Bir araya gelmemiz, iş standartlarını, şeffaflığı, sözleşmelerin uygulanabilirliğini, mülkiyet haklarının korunmasını, iş ve çevre ile ilgili standartların yükselmesini hep birlikte sağladık. Geçtiğimiz 3,5 yıl içerisinde hepinizin çabalarını gördüm. Önümüzdeki yıllarda da şirketlerin, iş dünyasının sesi yükselmeye devam edecek ve ABD'de ve Türkiye'de en yüksek iş standartlarının uygulanacağına inanıyorum."

Konuşmasında demokrasilerde farklı düşüncelerin çeşitli kanallarla duyurulduğunu belirten büyükelçi, “Bir demokraside farklı sesler, düşünceler, parlamento, medya, sosyal medya aracığıyla duyuruluyor. Benim ülkemde de aynı şekilde demokrasiyle yönetiliyor. Türkiye'de ilişkilerin dinamizminin geliştiğini gördüm. Kalıcı iş birliği ve bu ilişkilerin derinleşmesi her zaman için olumlu oldu." dedi.

ABD’nin Türkiye ile olan ilişkilerini ‘tutkulu’ olarak ifade eden Ricciardone, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın ikili ilişkileri stratejik olarak artıracağını belirterek, “Çünkü taraflar bulunduğumuz durumdan çok memnun değil. Güvenlik, NATO konularında soğuk savaştan bu yana yapılan birçok şey var ama iş dünyaları arasında yapılması gereken çok şey bulunuyor. Bunlarla ilgili yüksek komitelerimiz de var." diye konuştu.

Ekonomik yatırımlara yönelik tespitler de yapan büyükelçi, "Yatırımlar da çok iyiye gidiyor. Türkiye'den ABD'ye yapılan ihracat yaklaşık 7 milyar dolar düzeyindedir. İyi ama artması gerekiyor. ABD'nin Türkiye'ye yaptığı ihracat ise 12 milyar dolar seviyesindedir. Bunların artmasını bekliyoruz. Teknoloji ve endüstri alanlarında ortaklıklar yaratmaya çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

'EMEKLİLİKTE ATLANTİK KONSEYİ'NDE OLACAĞIM'

Türkiye ile ilgili değerlendirmelerinde, “Türkiye’ye aşık oldum.” ifadesini kullanan Ricciardone, emeklilik planlarına ilişkin bilgiler verdi. Kariyerinin 10 yılını Türkiye üzerine çalışmakla geçirdiğini anlatan büyükelçi, “Türkiye dinamik bir toplum, hukuk devleti ve seçimler yapılacak. Tabii ki demokrasi yolunda yapılması gereken çok şey var. İleri demokrasi için çok önemli gelişmeler göreceğiz. Ancak benim gibi insanlar bu ülkenin avantajlarını, güçlerini görmekten aciz değiller. Bana gösterdiğiniz dostluk ve misafirlik için teşekkür ederim. Kariyerimin 35 yılının 10 yılını Türkiye üzerine çalışarak geçirdim. Bundan sonra da temas halinde olmak isterim. Eylül itibariyle Atlantik Konseyi'nde çalışmaya başlayacağım. Tüm Ortadoğu'yu ilgilendiren görev üstleneceğim." diye konuştu.

Türkiye'nin siyaset konusunda, iş dünyası liderliğinde çok önemli diyaloglar gördüğünü, modern demokrasinin ihtiyaçlarıyla ilgili akademisyenler iş dünyası temsilcilerinin kafa yorduğunu aktaran Ricciardone, "Beklenti açısından anayasal süreçte önemli gelişmeler bekliyorum. Seçimlerle birlikte bu durabiliyor ancak anayasal tartışmalar devam edecek, sonra sonuç vermeye başlayacak." dedi.

1982 Anayasası’nın yenilenmesinin yeni neslin ihtiyaçlarından biri olduğunu dile getiren Ricciardone, “Özellikle genç Türklere güveniyorum. Dünyaya temas etmekten, seyahat etmekten, yurt dışında eğitim almaktan çekinmiyorlar, sosyal medyayı kullanıyorlar. Genç Türkler'in korkusu yok. Genç kuşak böyle olduğunda gerçekten önemli sonuçlar elde ediliyor. Medyanın dış dünyaya nasıl gösterdiği de çok önemli... Bunu şüphelenecek, korkulacak, güvenilmeyecek bir şey olarak gösterirse bunun gençler üzerinde olumsuz etkisini görüyoruz. Bu anlamda medyanın önemli bir rolü var." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar