Referandumdan sonra İsviçre üniversiteleri endişeli

İsviçre'de Pazar günü kabul edilen göçmen kotasının AB ile ilişkileri her alanda etkilemesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Referandumdan sonra İsviçre üniversiteleri endişeli

İsviçre'de Pazar günü kabul edilen göçmen kotasının AB ile ilişkileri her alanda etkilemesi bekleniyor. Ülkenin önde gelen iki teknik üniversitesi EPFL ve ETHZ’le birlikte Zürih, Lozan ve Cenevre üniversitelerinin akademik ve öğrenci kadrosu içerisinde büyük bir çoğunluğu Avrupa Birliği üyesi vatandaşlar oluşturuyor. Bununla birlikte üniversitelerin araştırma bölümleri AB’nin akademiye ayırdığı bütçelerden önemli derecede istifade ediyor.

İsviçre Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Mauro Dell'Ambrogio Pazartesi günü Lüksemburg’da daha önce belirlenen toplantılara katılmak için gittiğinde muhataplarının doğal olarak Pazar günü neticelenen referandumla ilgili birçok soru yönelttiğini, kendisinin de İsviçre’nin hassasiyetlerini dile getirdiğini fakat birçok sorunun cevabının açık kaldığını belirtti.

Kantonların Eğitim temsilcilerinin yıllık düzenlediği buluşmasının basın toplantısında konuşan Basel Kanton temsilcisi Christoph Eymann, son referandum kararlarından sonra hayal kırıklığı yaşadıklarını söylerken, "Sonuç karanlık fakat umarım İsviçreli öğrenciler cezalandırılmaz." şeklinde konuştu.

EPFL OLUŞACAK SONUÇLARDAN ENDİŞELİ

Araştırma ve geliştirme bölümlerine ayırdığı yüksek bütçeler ile dünyanın önemli bilim adamlarını bünyesinde bulunduran Lozan Teknik Üniversitesi (EPFL) başkanı Patrick Aebischer de hayal kırıklığı içinde olduğunu ifade ederek, önümüzdeki yıllarda oluşacak sonuçlardan endişe duyduğunu açıkladı. EPFL’in çalıştığı pahalı araştırmaların bütçe sıkıntısı yaşamasının talihsizlik olacağını söyleyen Aebischer, bu şartlarda telafi edecek imkanlar bulmak zorunda kalacaklarını belirtti. EPFL başkanı ayrıca meclisin oluşan şüpheleri hızı bir şekilde gidermesi gerektiğini vurgularken AR-GE’nin belirsizlik ortamına fazla dayanamayacağı uyarısında bulundu. EPFL üzerinde çalıştığı araştırma projeleri için yılda ortalama AB’den 100 milyon frank yardım alıyor. CİHAN

Yorumlar