Putin’den yeni hamle, Avrasya Ekonomik Birliği’nde imzalar atılıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski Sovyet ülkeleri ile yeni bir siyasi ve ekonomi merkezi oluşumunu sağlayacak tarihi bir adım atıyor. Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko “Avrasya...

Google Haberlere Abone ol
Putin’den yeni hamle, Avrasya Ekonomik Birliği’nde imzalar atılıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski Sovyet ülkeleri ile yeni bir siyasi ve ekonomi merkezi oluşumunu sağlayacak tarihi bir adım atıyor. Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko “Avrasya Ekonomik Birliği” nin kuruluş anlaşmasını 29 Mayıs’ta Astana’da imzalayacak.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerle sorunlar yaşayan Rusya ayrıca dün Çin’le 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması imzalayarak elini güçlendirdi.

Eski Sovyetler Birliği topraklarında en geniş anlamda entegrasyonu öngören anlaşma ile aşamalı olarak serbest hizmet, mal ve para dolaşımı sağlanacak. Üç ülkenin oluşturduğu “Gümrük Birliği” yapısına dâhil olmak isteyen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de Astana’da olacak.

Avrasya Ekonomik Birliği’nin kuruluşu ile ilgili anlaşmanın imzalanacağını teyit eden Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, birliğin Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın makroekonomik dengelerine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Üç ülke iş dünyası açısından yeni fırsatların ortaya çıkacağına değinen Medvedev, “Karşılıklı ticarette tüm engeller aşağıya çekiliyor. Rekabette eşit şartlar oluşuyor. Makroekonomik istikrar artıyor ve entegrasyon potansiyeli daha iyi ekonomi için kullanılacak.” dedi.

Yoğun bir çalışma sonunda Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Alan ile ilgili kodifikasyonların tamamlandığını ifade eden Medvedev, tüm hukuki alt yapının Dünya Ticaret Örgütü ile de uyumlu olacağını belirtti.

Rusya Başbakanı hassas sektörler için geçiş süreci olacağını ve diğer birlik çalışmalarına göre çok daha hızlı bir çalışma yapıldığını söyledi. Ayrıca, enerjide vergilerin sıfırlanması gibi kalemlerin 10 yıla varan geçiş süreleri ile organize edildiği belirtildi.

Putin daha önce yaptığı değerlendirmede 600 sayfalık doküman için büyük bir çalışma yapıldığını, ilişkilerin derinleştirilmesi ve ekonomilerin daha rekabetçi hale gelmesi için birliğin önemli bir imkân verdiğine dikkat çekmişti.

CİHAN

Yorumlar