Putin’den Türkiye ve AB ülke liderlerine doğalgaz mektubu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna üzerinden yapılan doğalgaz sevkiyatı ile ilgili rejimin 1 Haziran’dan itibaren değişeceği konusunda Türkiye ve AB ülke liderlerine mektup gönderdi.Nisan başında gönderdiği ilk mektubu hatırlatan...

Google Haberlere Abone ol
Putin’den Türkiye ve AB ülke liderlerine doğalgaz mektubu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna üzerinden yapılan doğalgaz sevkiyatı ile ilgili rejimin 1 Haziran’dan itibaren değişeceği konusunda Türkiye ve AB ülke liderlerine mektup gönderdi.

Nisan başında gönderdiği ilk mektubu hatırlatan Rus lider, son dönemde Ukrayna ile yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanamadığı ve borcun giderek arttığına değindi. Avrupa Komisyonu ve AB ülkelerini soruna çözüm bulmaları için yardımcı olmaya çağıran Putin, “Bir aydan fazla bir süre geçti. AB üyesi olmayan ülkeler Ukrayna’nın borcunu ödememesi ve doğalgaz depolarının yetersiz olması durumunda bunun risk oluşturduğu düşüncesini paylaşıyor. AB ülkeleri açısından ise Varşova’da bir toplantı yaptık. AB Enerji Komiseri Günther Oettinger ve Ukrayna’dan Yuri Prodan katıldı. Maalesef, ortaklarımızdan Ukrayna’nın anlaşma yükümlülükleri nasıl yerine getireceği ve güvenli sevkiyatı nasıl yapacağımız konusunda herhangi bir teklif almadık…” eleştirisi getirdi.

Bu zaman diliminde doğalgaz ödemeleri ile ilgili durumun daha da kötüye gittiğine değinen Putin, “Gazprom, Ukrayna’dan herhangi bir ödeme almadı. Borç ise 2,2 milyar dolardan 3,5 milyar dolara çıktı. Ukrayna, IMF kredisinin ilk dilimi 3,2 milyar doları aldı.” bilgisini paylaştı.

Ukrayna şirketi ile sağlanan anlaşmaya uygun olarak borçlarını ödemediği için 1 Haziran’dan itibaren ödediği kadar doğalgaz verilebileceğini kaydeden Rus lider, “Bir kez daha hatırlatmak isterim ki, biz bu kararı almaya zorlandık. Rusya Federasyonu halen Avrupa ülkeleri ile durumun normale dönmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Biz Avrupa Komisyonu’nun daha aktif olarak diyalog sürecine girmesi, adaletli bir çözüm bulunması ve Ukrayna ekonomisinin istikrarlı hale gelmesine katkı sağlamasını ümit ediyoruz.” temennisinde bulundu.

Putin’in mektubu Türkiye dışında Avusturya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Makedonya, Moldova, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovekya ve Slovenya liderlerine gönderildi. CİHAN

Yorumlar