Putin’den Rus ordusuna “üsse dön” emri

Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ülkenin doğu ve güney bölgelerinde tansiyon yeniden yükseldi. Kramatorsk kentinde yerel milis güçleri ile Ukrayna ordusu arasında çatışmaların yaşandığı,...

Google Haberlere Abone ol
Putin’den Rus ordusuna “üsse dön” emri

Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ülkenin doğu ve güney bölgelerinde tansiyon yeniden yükseldi. Kramatorsk kentinde yerel milis güçleri ile Ukrayna ordusu arasında çatışmaların yaşandığı, en az 1 kişinin öldüğü belirtiliyor. Tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri seçimleri tanımayacaklarını açıklarken, “Yeni Rusya” adlı birliğin kuruluşu için de çalışmalar başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Rus ordusuna Ukrayna sınırında devam eden askeri tatbikatı sonlandırarak “üslerine dön” emri verdi.

Rus lider Ukrayna sınırında Rostov, Bryansk ve Belgorod kentlerinde askeri tatbikata katılan birliklerin kalıcı üslerine dönmeleri emrini verdi. Kremlin’den yapılan açıklamada bölgede devam eden bahar tatbikatının sona erdiği kaydediliyor.

NATO bölgede Rusya’ya ait 40 bin civarında asker olduğunu açıklarken, bölgede 7 Mayıs’tan bu yana herhangi bir çekilmenin olmadığını savunuyor. NATO askeri temsilcisi, Rus ordusunun üslerine döndüğü yönünde herhangi bir işaret görmediklerini açıkladı.

Kremlin açıklamasında, Putin’in Kiev yönetimi ile federasyon isteyen gruplar arasında ilk diyalogun kurulmasından duyduğu memnuniyeti de ifade etti. Moskova’nın iki bölgenin özerk yapısının güçlendirilmesi karşılığında Cumhurbaşkanlığı seçimlerini tanıyabileceği kaydediliyor. Moskova, 11 Mayıs’ta gerçekleşen referandumla tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden bölgelere yönelik ileri adımlar konusunda temkinli davranıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaptığı çağrıda, Avrupa Birliği ve NATO’dan yaptırımlarla bozulan ilişkileri ciddi olarak bir kez daha değerlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

KİEV’E ASKERİ OPERASYONLARA SON VER ÇAĞRISI

Kremlin’den yapılan açıklamada, Ukrayna ordusundan acil olarak bölgeye yönelik operasyonların derhal sonlandırılması ve askeri birliklerin bölgeden çekilmesinin istediği de belirtildi. Açıklamada, “Rusya acil olarak Ukrayna’dan operasyonları sonlandırmasını, ordunun bölgeden çekilmesini ve tüm sorunların barışçıl yollarla çözümü için çağrıda bulundu.” ifadeleri yer aldı.

Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in başkanlığında toplanan Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi’nin bölgede yaşanan gelişmeleri ele aldığı ve Çin gezisinde konunun uluslar arası alanda bir kez daha müzakere edileceğine değindi. CİHAN

Yorumlar