Putin’den Kiev’e “Cenevre anlaşmasına uy” çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna krizini ele aldı. Putin, Kiev’i Cenevre’de 17 Nisan’da imzalanan anlaşmaya uymaya çağırdı.Kremlin’den...

Google Haberlere Abone ol
Putin’den Kiev’e “Cenevre anlaşmasına uy” çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna krizini ele aldı. Putin, Kiev’i Cenevre’de 17 Nisan’da imzalanan anlaşmaya uymaya çağırdı.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin’in, İngiltere Başbakanı Cameron’la Ukrayna krizini ele aldığı, ülkede tansiyonun düşürülmesi için Kiev yönetiminin 17 Nisan 2014’de imzalanan Cenevre anlaşmasına uyması gerektiğini vurguladı. Açıklamada ayrıca İngiltere ve Rusya liderlerinin, Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesi gerektiği konusunda fikir birliğine vardığı belirtildi.

Putin, İtalya Başbakanı Renzi ile de yaptığı konuşmada Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri ele aldı ve Cenevre anlaşmasına uyulması konusunda mutabakata vardı. Rusya ve İtalya liderleri enerji dahil iki ülke ilişkilerini de ele aldı.

Rusya, ABD, AB ve Ukrayna temsilcilerinin Cenevre’de yaptıkları görüşmede tansiyonun düşürülmesi için iki taraftan da silahlı milis grupların silahlarını bırakması, genel af ilan edilmesi ve anayasal reform için çalışmaların başlatılması talep edilmişti.

Geçen hafta Ukrayna geçici Cumhurbaşkanı Olaksandr Turçinov, doğu ve güney bölgelerde federasyon talebi ile ayaklanan gruplar üzerine askeri operasyon başlatırken, Moskova, sivillere yönelik ordunun kullanılmasına sert tepki göstermişti. CİHAN

Yorumlar