Putin ve Erdoğan’dan El-Kaide uyarısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde El-Kaide ile bağlantılı radikal gruplarla kontak halinde olunmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ukrayna krizi ve Kırım Tatarlarının...

Google Haberlere Abone ol
Putin ve Erdoğan’dan El-Kaide uyarısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde El-Kaide ile bağlantılı radikal gruplarla kontak halinde olunmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ukrayna krizi ve Kırım Tatarlarının da ele alındığı telefon görüşmesi, Başbakan Erdoğan’ın inisiyatifi ile gerçekleşti.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Suriye konusu ele alındı. Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan özellikle El-Kaide ile bağlantılı radikal gruplarla herhangi bir temasın kabul edilemez olduğu ve bu grupların etkisiz hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. Suriye içi ihtilafın siyasi yollarla çözümünün alternatifi olmadığı vurgulandı.” ifadeleri yer aldı.

Görüşmede ikili ilişkilerin gelişimi ve uluslararası konuların ele alındığına değinen Kremlin, “Liderler, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri bağlamında Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Putin, Kiev yönetiminin ülkenin güney ve doğu bölgelerinde devam eden cezalandırıcı operasyonu ile ilgili ciddi endişelerini vurguladı. Ukrayna’da yeni yönetimin sivillere yönelik askeri operasyonu durdurması ve bölge temsilcileri ile doğrudan diyaloga geçilmesi ile ilgili ümitlerini dile getirdi.” denildi.

Türkiye Başbakanı da, Rusya Devlet Başkanı’nın Kırım Tatarlarının durumlarının iyileştirilmesi ve Kırım’da siyasi ve sosyal yaşama tam katılımı konusunda aldığı kararı olumlu değerlendirdi. Taraflar bu konuda temasların sürdürülmesi konusunda da mutabık kaldı.

Rus-Türk işbirliğinin başarılı bir şekilde gelişen stratejik karekterine vurgu yapıldı. Özellikle enerji sektöründeki ortak projeler dahil, ticari ve ekonomik alanda sağlanan anlaşmaların uygulanması konusunda özel vurgu yapıldı.

Putin ve Erdoğan düzenli görüş alışverişine devam edilmesi konusunda anlaştı.

CİHAN

Yorumlar