Putin: Ukrayna’da yeni yönetim meşru değil (2)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri Moskova dışında bulunan devlet başkanlığı rezidansı Novo Ogoryova’da basın mensupları ile değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Putin: Ukrayna’da yeni yönetim meşru değil (2)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri Moskova dışında bulunan devlet başkanlığı rezidansı Novo Ogoryova’da basın mensupları ile değerlendirdi.

Ukrayna’da yönetimin anayasaya aykırı yöntemlerle değiştiğini ifade eden Rus lider, “Burada bir düşünce olabilir. Ukrayna’da anayasaya aykırı olarak darbe yapıldı ve iktidar ele geçirildi…” dedi.

Ukrayna’da geçici hükümetin meşru olmadığını kaydeden Putin, Ukrayna’ya ordu göndermeye şimdilik ihtiyaç olmadığını belirtti.

GEREKTİĞİNDE ORDU GÖNDERİLEBİLİR

Rus lider, “Ordunun gönderilmesi konusunda, şimdilik buna ihtiyaç yok. Maalesef böyle bir ihtimal de var…” değerlendirmesinde bulundu.

Rus güçlerinin Ukrayna’da olağanüstü durumlarda kullanılabileceğini ifade eden Putin, “Silahlı güçleri kullanmak için ne gerekçe olabilir? Elbette olağanüstü durumlar…” ifadelerini kullandı.

YANUKOVİÇ MEŞRU CUMHURBAŞKANI

Ukrayna devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Ukrayna’nın meşru Cumhurbaşkanı olduğunu savunan Putin, “Evet açık olarak onun gücü yok. Ancak ben bir kez daha söylemek istiyorum ki, yasal açıdan baktığımızda Yanukoviç meşru cumhurbaşkanı…” dedi.

MUHALEFET APTAL

Ukrayna muhalefetinin 21 Şubat’ta sağlanan anlaşmaya uymamakla aptalca bir davranış içine girdiğini iddia eden Putin, “Onlar rakiplerini aşağılamak ve kuvvet göstermek istedi. Bu benim düşünceme göre aptalca. Sonuç beklentilerin tersi oldu.” eleştirisi getiridi.

KIRIM’IN RUSYA’YA BAĞLANMASI DÜŞÜNÜLMÜYOR

Rusya’nın Kiev ve Batı Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin Kırım ve Doğu Ukrayna’ya yayılmaması için elinden geleni yapacağını kaydeden Putin, “Eğer bu kargaşanın doğu bölgelerine ulaştığını görürsek ve insanlar bizden yardım isterse, Ukrayna’nın meşru Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in de çağrısını dikkate alarak, bu insanları korumak için tüm imkanları kullanma hakkımızı saklı tutuyoruz…” dedi.

Herkesin Kırım’ın kendi geleceğini belirleme konusundaki hakkına müdahil olmamasını isteyen Rus lider, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının düşünülmediğini söyledi.

UKRAYNA HALKI İLE SAVAŞMAYIZ

Rusya’nın Ukrayna halkı ile savaşmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Rus lider, bölgede bulunan Rus askerlerinin herhangi bir savaşı tetiklemesi ile ilgili soruyu yanıtladı. Putin, “Hayır, ben bunu düşünmüyorum. Çünkü biz Ukrayna halkı ile asla savaşmayız…” tespitinde bulundu.

Ukrayna’ya asker gönderilmesi durumunda bunun tamamı ile uluslar arası hukuka uygun olacağı vurgusu yapan Rus lider, “Eğer ben asker kullanma kararı alırsam, bu uluslar arası hukuka uygun olacak. Biz meşru Cumhurbaşkanından talep aldık.” dedi. CİHAN

Yorumlar