Putin: Ukrayna’da düşmanlıklar sonlanmak zorunda

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Nazi Almanya’sının 22 Haziran 1941’de Sovyetler Birliği’ne saldırı başlattığı gün vesilesi ile Kremlin duvarları dibinde yapılan törende meçhul asker anıtına çelenk bıraktı. Rusya Başbakanı...

Google Haberlere Abone ol
Putin: Ukrayna’da düşmanlıklar sonlanmak zorunda

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Nazi Almanya’sının 22 Haziran 1941’de Sovyetler Birliği’ne saldırı başlattığı gün vesilesi ile Kremlin duvarları dibinde yapılan törende meçhul asker anıtına çelenk bıraktı. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ve diğer yetkililerin de katıldığı tören sonrası Putin, basına yaptığı açıklamada Ukrayna’da düşmanlıkların sonlandırılması gerektiğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko önceki gün ateşkes ilan etmiş ve 27 Haziran’a kadar milis güçlerin silahlarını bırakmalarını istemişti. İşgal edilen kamu binalarının boşaltılmasını isteyen Poroşenko ağır suça bulaşmamış olanların dışında genel af ilan etmeye hazırlanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin’le de barış planını paylaşan Ukrayna lideri, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması ve anayasa değişikliği gibi konuları da 14 maddelik barış planında değerlendiriyor. Rusya zaman sınırlaması ve yerel temsilcilerin plana dahil edilmemesi nedeni ile ateşkesi ültimatom olarak değerlendiriyor.

Ukrayna tarafında ateşkese rağmen askeri operasyonların sürdüğünü, bunu kimin yaptığını söyleyemeyeceğini ifade eden Putin, “Tüm düşmanlıkların sona erdiği bir duruma gelmeliyiz…” çağrısında bulundu.

Ukrana’da objektif gözlemciler üzerinden edinilen bilgilerin Ukrayna’da düşmanlıkların sona ermediğini gösterdiğini kaydeden Putin, “Somut ve anlamlı bir diyalog başlatılması gerekiyor. Başarı orada yatıyor…” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da ateşkesin başarıya ulaşması için diyalogun hayati öneme sahip olduğuna değinen Rus lider, “Herkes için kabul edilebilir bir uzlaşı sağlamak için tüm çatışan taraflar arasında diyalog olması hayati öneme sahip. Ukrayna’nın güneydoğusunda yaşayan insanlar ülkenin ayrılmaz bir parçasında yaşadığını hissetmeli. Onlar bulunduğu ülkenin tüm vatandaşlık haklarına sahip. Bu haklar o ülkenin temel yasası Anayasa tarafından garanti ediliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Poroşenko’nun ilan ettiği barış planının milis güçler açısından ültimatom olmaması gerektiğini kaydeden Putin, “Ateşkes ortamında oluşan fırsat çatışan taraflar arasında yapıcı müzakereler ve siyasi uyum için değerlendirilmeli.” dedi. Rus lider tarafları çatışmayı sona erdirmeye ve görüşmeye başlamaya çağırdı.

Ukrayna’nın doğu bölgelerinde devam eden iç savaşta 300’den fazla kişi hayatını kaybetti. CİHAN

Yorumlar