Putin, Tatar lider Cemilev’le “uzun” telefon görüşmesi yaptı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’da yaşanan gelişmeleri Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı Mustafa Cemilev’le yaptığı telefon görüşmesinde ele aldı.

Google Haberlere Abone ol
Putin, Tatar lider Cemilev’le “uzun” telefon görüşmesi yaptı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’da yaşanan gelişmeleri Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı Mustafa Cemilev’le yaptığı telefon görüşmesinde ele aldı. Interfax’a açıklamada bulunan Kremlin kaynakları görüşmenin “uzun” sürdüğüne vurgu yaptı.

Kaynak açıklamasında, “Rus lider Putin, Moskova’da temaslarda bulunan Cemilev’le uzun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kırım’da yaşanan gelişmeler ve 16 Mart’ta yapılması planlanan referandum ele alındı.” dedi.

Cemilev, Moskova’da Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev’le de bir araya geldi.

Moskova, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması durumunda Kırım Tatarlarına özerklik verilmesi taahhüdünde bulundu. Kırım parlamentosunda alınan kararlarla Tatarca resmi dil olarak kabul edilirken, kültürel ve diğer alanlarda bir çok iyileştirme yapılması planlanıyor. 2 milyon nüfusun yaşadığı Kırım’da yüzde 60 Rus, yüzde 15 Tatar bulunuyor.

Hafta sonunda tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Rusya’ya bağlanma konusunda referandum yapılacak. Halkın büyük çoğunluğunun evet yönünde oy kullanması bekleniyor. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’nın resmi talebi 21 Mart’ta ele alacak. Kırım’ın talebi Putin’in onayının ardından yürürlüğe girecek.

Ukrayna ve Rusya askeri birlikleri alarm durumuna geçerken, ABD ve Batılı ülkelerden Rusya’ya yaptırım tehditleri geliyor. Putin’e göre Rusya ile ekonomik olarak bağımlı olan Batılı ülkeler de yaptırımdan en az Rusya kadar zarar görecek. CİHAN

Yorumlar