Putin, Obama ile Ukrayna’yı görüştü

Kırım'ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasının ardından Batılı ülkelerle Rusya arasında tansiyon yükselmeye devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Putin, Obama ile Ukrayna’yı görüştü

Kırım'ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasının ardından Batılı ülkelerle Rusya arasında tansiyon yükselmeye devam ediyor. Rusya’ya yönelik üst düzey yetkilileri kapsayan seyahat yasağı ve mal varlıklarını dondurmaya yönelik yaptırımlar Moskova’yı engelleyemedi. Kırım ve Sivastopol’u 84 ve 85. yerel yönetimler olarak Federasyona bağlayan Rusya, bölgede bulunan tüm askeri birimleri kontrol altına aldı.

ABD Başkanı Barack Obama ve AB ülkeleri Rusya’ya “bedel ödettirmek” için çalışılırken, BM Genel Kurul’unda Kırım’da yapılan referandumun hükümsüz olduğu karara bağlandı. Yaptırım gücü olmayan karar tavsiye niteliğinde. Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasına 11 ülkenin destek vermiş olması ve 58 ülkenin de çekimser kalmasını Moskova “siyasi zafer” olarak niteliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin akşam saatlerinde Ukrayna krizi çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin’den yapılan açıklamada iki liderin Ukrayna krizini ve Moldova’nın dondurulmuş sorunlu bölgesi Transdinyester’de yaşanan gelişmeleri ele aldıkları belirtildi.

Putin görüşmede uluslararası toplumun Ukrayna’da istikrarın sağlanması konusunda yardımcı olması gerektiğini söyledi. Açıklamada, “Putin, Obama’ya Kiev ve Ukrayna’nın bir kısım kentlerinde aşırılıkçı unsurların yöneticiler ve güvenlik güçlerine karşı korkutma ve yıldırma girişimlerinde bulunduğunu aktardı. Bu çerçevede durumun istikrara kavuşturulması için de uluslararası toplumun muhtemel adımlarının değerlendirilmesini önerdi.” denildi.

Rus lider ayrıca Moldova’nın Transdinyester bölgesinde fiili olarak yapılan kuşatmanın ticari ve ekonomik faaliyetleri engelleyerek bölge halkının hayat şartlarını zorlaştırdığına dikkat çekti. Rusya, Transdinyester’de adil ve kalıcı bir çözüm için 5+2 formatındaki mekanizmanın işletilmesini istedi.

Putin ve Obama, Rusya ve ABD Dışişleri Bakanlarının gelecekte yapacakları toplantılarla bu formatta konuyu ele almaları konusunda mutabık kaldı. CİHAN

Yorumlar