Putin: NATO’lu denizcileri Sivastopol’a misafir olarak bekleriz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kremlin’de gerçekleşen Kırım ve Sivastopol’un Rusya Federasyonu’na bağlanması ile ilgili anlaşmanın imza töreninde yaptığı konuşmada, NATO denizcilerini Sivastopol’a misafir olarak beklediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Putin: NATO’lu denizcileri Sivastopol’a misafir olarak bekleriz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kremlin’de gerçekleşen Kırım ve Sivastopol’un Rusya Federasyonu’na bağlanması ile ilgili anlaşmanın imza töreninde yaptığı konuşmada, NATO denizcilerini Sivastopol’a misafir olarak beklediklerini söyledi.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne her zaman saygı duyduklarını değinen Rus lider, “Ülkeyi bölen kişilerden farklı olarak bunu yaptık. Kırım’ın ardından diğer bölgelere sıra gelecek diye konuşanlara inanmayın. Kırım hepimizin ortak başarısı ve bu stratejik bölge Rusya gibi sağlam bir egemenlik altında olmalı. NATO ile işbirliğine karşı değiliz. Ama askeri ittifakın sınırlarımızın yanında, tarihi topraklarımızda at oynatmasına karşı çıkıyoruz. Sivastopol’a, NATO’lu denizcilere misafir olarak gideceğimizi asla tasavvur edemiyorum. NATO’lu denizciler mükemmel çocuklar. Ama biz değil, onlar bizim Sivastopol’a misafir olarak gelsin…” dedi.

Ukrayna’nın SSCB’den ayrılırken benzer bir adım attığını hatırlatan Putin, “Kırım BM ilkelerine atıfta bulunarak bağımsızlığını ilan etti. Bu arada Ukrayna’nın kendisi de SSCB’den ayrılırken bunu yapmıştı. Ukrayna bu hakkını kullanırken, peki niye Kırımlılara aynı hak tanınmıyor? Kosova olayına da temellendiriliyor. BM Güvenlik Konseyi’nin hiç bir belgesinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmeyle ilgili hiç bir yasak yok. Bunun dışında bağımsızlığı ilan etmeye yönelik yasak da uluslar arası uygulamada yok. Bu artık çifte standarttan ziyade ilginç bir aşağılayıcılık.” eleştirisi getirdi.

PUTİN KOSOVA’YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılması hususunda ABD’nin deklarasyondaki “Bağımsızlık deklarasyonunu ancak iç mevzuat bozabilir. Ama bu, uluslar arası hukukun ihlal edildiği anlamına gelmez.” ifadelerini hatırlatan Putin, “Kendiniz yazdınız, herkesi eğdiniz, şimdi ise öfkeleniyorlar. Kırımlıların adımları bu yazıda belirtilmekte. Peki neden Kosova’da Arnavutlara olur da (biz onlara saygıyla yaklaşıyoruz) Kırım’da Rus, Ukraynalı ve Kırım Tatarlarına olmaz?” tepkisini dile getirdi.

“Eğer Kırım’da kendi koruma milisleri durumu kontrol altına almasaydı, orada çok kan akardı. Peki neden kan akmadı biliyor musunuz? Çünkü halka ve iradesine karşı savaşmak zor veya mümkün değil. Kanlı çatışmalara girmeyerek kana bulaşmayan Ukraynalı askerlere teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullanan Putin şöyle devam etti: “Yugoslavya, Afganistan ve Irak’a yönelik de BM Güvenlik Konseyi kararlarında açık şekilde ihlaller oldu. Belli, bu ülkelerde insanlar diktatör, fakirlik ve perspektiflerin olmamasından usandı. Fakat bu duygulardan aşağılayıcı şekilde kullanıldı. Demokrasi ve özgürlük yerine terör geldi. Arap baharını yerini Arap kışı tuttu.”

SOĞUK SAVAŞ RETORİĞİ BİR KENARA ATILMALI

Uluslar arası yaptırımlar hakkında da konuşan Putin şu çağrıda bulundu: “Bizi yaptırımlarla tehdit ediyorlar ama biz zaten birçok sınırlamalarla karşı karşıyayız. Rusya’yı çevreleme politikasının hala etkin olduğunu görebiliyoruz. İki yüzlülük yapmadığımız ve dürüst olduğumuz için bizi arkaya çekmek istiyorlar. Ama her şeyin bir sınırı olması lazım. Bugün bu sinir krizine son vermek, soğuk savaş retoriğini bir kenara atmak ve Rusya’nın da ulusal çıkarlarının olmasını anlamak lazım. Bunlara itimat edilmeli. Kırım’daki adımlarımızı anlamaya çalışan taraflara minnettarız. Kırım’daki duruma tarihi perspektiften bakan Çin hükümetine minnettarız.” CİHAN

Yorumlar