Putin, Küba’daki istihbarat üssüyle ilgili haberleri yalanladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın Küba’da eski Sovyet elektronik istihbarat üssüne geri dönüş için Küba ile anlaşma sağlandığı yönünde basında çıkan haberleri yalanladı.Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan...

Google Haberlere Abone ol
Putin, Küba’daki istihbarat üssüyle ilgili haberleri yalanladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın Küba’da eski Sovyet elektronik istihbarat üssüne geri dönüş için Küba ile anlaşma sağlandığı yönünde basında çıkan haberleri yalanladı.

Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Putin, “Dostlarımızla anlaşmalar bağlamında bu merkez kapatıldı, tekrar faaliyete geçirilmesi için planımız yok.” dedi.

Putin, Küba temaslarında bu konunun gündeme gelmediğini ifade etti.

Küba ile ilişkilere de değinen Putin, 1990’lı yıllarda iki ülke ilişkilerin aniden kesilmesinin ardından bazı gerekçelerin olabileceğine işaret ederek, “Ne yazık ki biz oradan çıktık, yerimize başkaları geldi. Örneğin Kanadalı şirketler maden alanında faal çalışıyor. İspanya firmaları turizm alanında faal. Küba ile samimi ilişkilerimiz var. Küba sosyal, eğitim ve sağlık alanında güzel göstergeler sağladı. Genel olarak ortak plan ve projelerimiz var.” dedi.

Dün Kommersant gazetesinde çıkan haberde, Rusya'nın 1967 yılında kullanmaya başladığı ve 2001 yılında ise terk ettiği Havana yakınındaki Lourdes elektronik istihbarat üssüne geri dönüş için Küba ile anlaşma sağladığı ifade edilmişti. Gazeteye konuşan kaynak Sovyetler Birliği’nin en büyük elektronik istihbarat üssünden ABD’den gelen olumlu izlenimler neticesinde çıkıldığını, ancak Washington’ın Rusya’nın iyi niyet jestini takdir etmediğini söylemişti. Kaynak, “Moskova Havana ile üssün aktif hale gelmesi konusunu bir kaç yıl önce görüşmeye başladı. Sene başında görüşmeler hızlandırıldı. Putin’in geçen hafta gerçekleşen Küba ziyaretinde de anlaşma sonuçlandırıldı.” bilgisini vermişti.

İstihbarat üssü ABD’ye sadece 250 kilometre mesafede bulunuyor.

CİHAN

Yorumlar