Putin, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması anlaşmasının hazırlanmasını istedi

Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden “Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni” tanıyan Rusya, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ile ilgili anlaşmayı hazırlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Putin, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması anlaşmasının hazırlanmasını istedi

Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden “Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni” tanıyan Rusya, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ile ilgili anlaşmayı hazırlıyor. Sovyet dönemine ait kahramanlık sembolü kurdelelerle parlamentonun alt kanadı Duma’da toplanan vekiller, ilgili anlaşmalar için görüşmelerini sürdürüyor.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanması anlaşmasını hazırlanmasını isteyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de TSİ 17.00’da parlamentonun iki kanadı ve üst düzey yetkililere hitap edecek.

Putin, Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanması ve yeni bölge oluşumu hakkında Rusya ile Kırım arasında imzalanacak anlaşma taslağını onayladı. Parlamentolara gönderilen teklifte “Üst düzeyda anlaşmanın imzalanması uygundur” ifadesi yer aldı.

Putin, Kırım’da 16 Mart’ta yapılan referandumda Rusya’ya bağlanma yönünde tercihte bulunmasının ardından, Kırım Özek Cumhuriyeti’ni bağımsız bir devlet olarak tanıdı. Böylece Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının hukuki yolu açıldı.

Rusya, Karadeniz Filosu’nun da bulunduğu Sivastopol kentini ise Kırım Özerk Cumhuriyeti içinde “özel statülü otonom bölge” olarak kabul etti.
Duma Anayasa Komisyonu Başkanı Dmitir Vyatkin, Kırım’ın bağımsız bir devlet olarak tanınmasının uygulamaya geçtiğini ifade etti. Tarafların devletlerarası anlaşma imzalayacağını ve böylece Kırım’ın Rusya’nın bir bölgesi konumuna geleceğini belirten Vyatkin, tüm sürecin Rusya Anayasa’sı açısından da denetlendiğini kaydetti.
CİHAN

Yorumlar