Putin, Kırım ve Sivastopol’un Rusya’ya bağlanması anlaşmasını imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de gerçekleşen toplantı sonrasında, Kırım Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol kent yöneticisi Aleksey Çali ile birlikte Kırım ve Sivastopol’un Rusya’ya bağla.

Google Haberlere Abone ol
Putin, Kırım ve Sivastopol’un Rusya’ya bağlanması anlaşmasını imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de gerçekleşen toplantı sonrasında, Kırım Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol kent yöneticisi Aleksey Çali ile birlikte Kırım ve Sivastopol’un Rusya’ya bağlanması ile ilgili anlaşmayı imzaladı. Anlaşma Rusya’nın yeni bölgelerinin oluşumunu içeriyor.

Putin, parlamento ve senatodan anlaşmanın onaylanmasını istedi. Kremlin’de gerçekleşen Federal Meclis toplantısında konuşan Rus lider, “Ben parlamento ve senatodan Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol kentinin Rusya’nın iki ayrı yönetim birimi olarak kabul edilmesini öneriyorum.” dedi.

Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanması ile ilgili süreç 1 Ocak 2015’e kadar tamamlanacak. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, siyasi, ekonomik ve hukuk sistemi açısından Rusya’nın idari birimleri haline gelecek.

Anlaşma çerçevesinde Eylül 2015’de Kırım ve Sivastopol yönetimleri için seçimler yapılacak. Seçimlere kadarki süreçte Kırım Parlamentosu ve Sivastopol Yerel Meclisi hükümet organı olarak görevini sürdürecek.

Kırım’da yaşayan Ukrayna vatandaşları da bir ay içerisinde Ukrayna vatandaşı olmak istediklerini belirtmemeleri durumunda Rusya vatandaşı olabilecek. Kırım’da yaşayan ve Ukrayna vatandaşlığı olmayanlar için ise Rusya vatandaşlığı otomatik olarak işlemeyecek.

KIRIM’A ASKERİ MÜDAHALE OLMADI

Kırım’a Rusya’nın herhangi bir askeri müdahalesi olmadığını ifade eden Putin, bölgede bulunan 22 bin civarında eli silahlı Ukrayna ordusunun askeri herhangi bir provokasyona girmediği için de teşekkür etti.

Devlet Başkanının ordunun Ukrayna topraklarında kullanılması yönünde yetkiyi parlamentodan aldığını hatırlatan Putin, bu yetkiyi bugüne kadar kullanmadığını belirtti. Kırım’ın işgal edildiği değerlendirmelerini garip bulduğunu ifade eden Rus lider, “Tek bir ateş açılmadan, tek bir kişi ölmeden işgal yapıldığını daha önce duymadım…” eleştirisi getirdi.

CİHAN

Yorumlar