Putin imzaladı, 30 bin kişiye af geliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaklaşık 30 bin kişiyi kapsaması beklenen genel afla ilgili tasarıyı parlamentoya gönderdi.

Google Haberlere Abone ol
Putin imzaladı, 30 bin kişiye af geliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaklaşık 30 bin kişiyi kapsaması beklenen genel afla ilgili tasarıyı parlamentoya gönderdi. Aralarında Türk aktivist Gizem Akhan’ın da bulunduğu Greenpeace üyelerini de kapsayacak afın 12 Aralık Anayasa Günü’nde parlamentodan geçmesi bekleniyor.

Parlamento Başkanı Vladimir Vasilyev basına yaptığı açıklamada, “Göz altında bulunan 2 bin kişi, tutuklu olarak yargılamaları devam eden 17 bin 500 kişi ve 6 bin mahkumu kapsayabilir. Parlamentoda konu detaylı bir şekilde ele alınacak…” dedi.

Yukos davasından 2003’ten bu yana hapiste tutulan oligark Mihail Hodorkovski’nin ise kapsam dışında kalması bekleniyor.

İnsan Hakları Ombudsmanı Vladimir Lukin ve Sivil Toplum Konseyi Başkanı Mihail Fedetov’la görüşmesinde genel afla ilgili değerlendirmede bulunan Putin, affın devlete karşı ağır suç işlemeyenleri kapsamaması gerektiğini kaydetti. Genel affın dengeli olmasını ve insani boyutunun dikkate alınmasını talep etti.

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov ise yaptığı açıklamada genel affın kimleri kapsayacağı konusunu henüz erken bir değerlendirme olduğunu söyledi. Peskov, Putin’in genel af teklifini sivil toplum, uzman, parlamento ve başkanlık idaresi ile birlikte müzakere edilmesini istediğini hatırlattı.

Rusya Anayasa’sının 20’inci yıl dönümünde ilan edilecek genel affın Soçi Kış Olimpiyatları öncesi ülkenin imajını olumlu yönde etkilemeye yönelik bir girişim olarak değerlendiriliyor.

Sivil Platform Başkanı Mihail Prohorov tasarıyı sivil toplumun zaferi olarak niteledi. Kremlin karşıtı gösterilerde yer alan polise karşı geldikleri gerekçesi ile tutuklanan suçlular da genel aftan yararlanacak. CİHAN

Yorumlar