Putin: Gümrük Birliği’ni kimseye empoze etmiyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında oluşturulan Gümrük Birliği’ni kimseye empoze etmek gibi niyetlerinin bulunmadığını kaydetti.

Google Haberlere Abone ol
Putin: Gümrük Birliği’ni kimseye empoze etmiyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında oluşturulan Gümrük Birliği’ni kimseye empoze etmek gibi niyetlerinin bulunmadığını kaydetti. Ukrayna’da yaşanan olaylara değinen Rusya lideri, Kiev’in daha önce Gümrük Birliği’ne ilgi duyduğunu da hatırlattı. Putin, Ukraynalı tüm siyasi güçlerin Ukrayna halkının çıkarları doğrultusunda el sıkışacağına ve biriken tüm sorunları çözeceğine inandığını söyledi.

Kremlin Sarayı’nda yaptığı yıllık konuşmasında Putin, Avrasya Ekonomi Birliği ile ilgili anlaşma hazırlıklarının son aşamada olduğuna işaret ederek, “1 Mayıs 2014’de anlaşma metninin mutabakata varılacağına inanıyoruz. Belge Rusya, Belarus ve Kazakistan parlamentolarına sunulacak. Değerli meslektaşlar, sizlerin öncülük bağlamında belgeyi değerlendirmenizi ve desteklemenizi rica ediyorum.” çağrısı yaptı.

Çalışma Grubu’nun Kırgızistan ve Ermenistan’ın Gümrük Birliği’ne katılmasını öngören Yol Haritası’nı hazırladığını vurgulayan Putin, “Eminim ki, Avrasya entegrasyonunda kazanacağımız gerçek başarı, ancak ve ancak Ukraynalı partnerlerimiz dahil diğer komşularımızın ilgisini artıracak. Kiev’de yaşanan olaylardan önce, bu yılın Mayıs ayından itibaren Ukrayna, tüm “Üçlü” görüşmelerde gözlemci sıfatıyla katılma arzusunu ortaya koymuştu. Ukrayna özel anlaşma ile Gümrük Birliği’ne katılmaya ilgi duyduğunu defalarca açıkladı. Ama biz kimseye hiç bir şeyi empoze etmiyoruz. Ancak dostlarımızın ortak çalışma arzusu varsa bu durumda biz uzman düzeyinde çalışmaları devam ettirmeye hazırız. Bizim entegrasyon projemiz eşit hak ve reel ekonomik çıkarlara dayalı. Avrupa gibi olgun entegrasyon projesi dahil diğer entegrasyon projelerine karşı koymaksızın Avrasya sürecini savunacağız. Karşılıklı tamamlayıcı anlayışımızdan yola çıkarak tabii ki yeni Anlaşma bazı hazırlığı bağlamında Avrupalı dostlarımızla çalışmaya devam edeceğiz.” dedi. CİHAN

Yorumlar