Putin Çin’e gidiyor, hedef 100 milyar dolar

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerle sorun yaşayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20-21 Mayıs tarihlerinde Çin’e gidecek. Putin’in ziyareti çerçevesinde Rus ve Çin deniz gücüne ait savaş gemileri ortak tatbikat yapacak. Putin’in...

Google Haberlere Abone ol
Putin Çin’e gidiyor, hedef 100 milyar dolar

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerle sorun yaşayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20-21 Mayıs tarihlerinde Çin’e gidecek. Putin’in ziyareti çerçevesinde Rus ve Çin deniz gücüne ait savaş gemileri ortak tatbikat yapacak.

Putin’in gündeminde ise petrol ve doğalgaz satışının yanı sıra, yıl sonunda 100 milyar doları bulması beklenen toplanan ticaret hacminin artırılması var. Rusya ve Çin’in ekonomi, ticaret ve insani konularda 30’a yakın anlaşma imzalaması planlanıyor.

Kremlin dış politika danışmanı Yuri Uşakov, “İlk çeyrekte elde edilen başarı dikkate alındığında yıl sonu toplam ticaret hacmi 100 milyar doları aşar. Geçen yıl 88,8 milyar dolar toplam ticaret hacmi ile Çin, Rusya’nın en önemli ticaret ortaklarından biri…” değerlendirmesinde bulundu. Rusya ve Çin’in 2014 ilk çeyrek için ticaret rakamı ise geçen yıla göre yüzde 3,4 artışla 29,05 milyar dolar olarak gerçekleşti.

30 ANLAŞMA İMZALANACAK

Rusya ve Çin arasında 43 ayrı konuda anlaşmanın imzalanması için çalışıldığını kaydeden Uşakov, bunlardan 30’unun imzaya hazır olduğunu belirtti.

Rusya ve Çin arasında imzalanması planlanan en önemli anlaşma ise doğalgaz alımı ile ilgili. Çin’in 30 yıl süre ile yıllık 60 milyar metreküp doğalgaz alımı için onay vermesi bekleniyor.

Putin ziyaretinde Çin lideri Xi Jinping ve diğer yetkililerle ikili görüşmeler yapacak. Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’na da (CICA) katılacak olan Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ile bir araya gelecek.

Dört yılda bir toplanan CICA’ya Türkiye ile birlikte 24 ülke üye. 9 ülke ve 4 uluslar arası organizasyon gözlemci statüsü ile örgütte yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise planlanan ziyaretini Soma faciası nedeni ile iptal etti. CİHAN

Yorumlar