Putin, Çin lideri ile görüştü, stratejik ortaklık güçlendirilecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay’da Çin lideri Xi Jinping’le bir araya geldi. “Deniz İşbirliği-2014” tatbikatının başlaması emrini veren liderler askeri alan başta olmak üzere stratejik ortaklığın güçlendirilmesi kararı...

Google Haberlere Abone ol
Putin, Çin lideri ile görüştü, stratejik ortaklık güçlendirilecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay’da Çin lideri Xi Jinping’le bir araya geldi. “Deniz İşbirliği-2014” tatbikatının başlaması emrini veren liderler askeri alan başta olmak üzere stratejik ortaklığın güçlendirilmesi kararı aldı.

İkili askeri ilişkilerin geliştiğine değinen Putin, “Rusya-Çin stratejik ortaklığının güçleneceğine tam olarak inanıyorum. Cumhurbaşkanı Jinping Rusya Savunma Bakanlığı’nın kontrol merkezini ziyaret eden ilk yabancı lider. Deniz ve teröre karşı düzenli tatbikatlar sürüyor. Suriye’den kimyasal silahların tahliyesinde Rus ve Çinli denizciler birlikte çalıştı.” dedi.

Rusya ve Çin’in İkinci Dünya Savaşı yıllarında müttefik olduğunu hatırlatan Rus lider, halkların kahramanca başarısının, cesaret ve metanetinin sonsuz bir örnek olacağını kaydetti. Putin gelecek yıl İkinci Dünya Savaşı zaferinin 70’inci yılının kutlanacağını ve Şanghay İşbirliği Örgütü bünyesinde de kutlamaların yapılacağını aktardı.

“Deniz İşbirliği-2014” adı verilen tatbikata Rusya’dan füze kruvazörü “Varyag”, dev denizaltı savar “Admiral Panteleyev”, çıkarma gemisi “Admiral Nevelskoy”, destroyer Bystry, tanker İlim ve römorkör Kalar katılıyor. Toplam 12 savaş gemisinin yer aldığı tatbikatın aktif aşaması 23-24 Mayıs’ta gerçekleşecek.

İkili görüşme sonrası basına değerlendirmede bulunan liderler dış politikada daha sıkı işbirliği içinde olacaklarını vurguladı. Uluslar arası ve bölgesel düzeyde ortak çıkarları olduğuna değinen Putin, Birleşmiş Milletler, BRICS ve APEC bünyesinde ilişkilerin daha da güçleneceğini kaydetti.

Putin’in Çin temasları çerçevesinde 30 civarında anlaşma imzalanması bekleniyor. Özellikle 30 yıllık süreli doğalgaz satışı ile ilgili anlaşma Avrupa pazarına alternatif olacak. Yıllık 60 milyar metreküpü bulacak doğalgaz satışı için Gazprom 350 doların üzerinde bir fiyat talep ediyor.

CİHAN

Yorumlar