Putin: Avrupa doğalgaz yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Avrupa ülkelerine doğalgaz yükümlülüklerini tamamı ile yerine getireceği taahhüdünde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Putin: Avrupa doğalgaz yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Avrupa ülkelerine doğalgaz yükümlülüklerini tamamı ile yerine getireceği taahhüdünde bulundu. Novo Ogaryovo devlet başkanlığı rezidansında gerçekleşen Rusya Güvenlik Konseyi’nde konuşan Putin, sorunun transit ülke Ukrayna üzerinden geçişin garanti edilmesi ile ilgili olduğunu söyledi.

Putin dün Türkiye dahil Avrupa ülke liderlerine gönderdiği mektupta Ukrayna’nın doğalgaz borcunu ödeyemediğini, Moskova’nın uzun süre bunu karşılama ihtimalinin olmadığını belirtmişti. Son dört yıl içinde doğalgaz ödemelerinde yapılan indirimlerle Ukrayna ekonomisine 34,5 milyar dolar katkı sağladıklarını hatırlatan Rus lider, AB ülkelerini Ukrayna ekonomisine somut destek vermeye davet etmişti.

Rusya’nın ortaklarına karşı saygılı, özenli ve çok dikkatli hareket ettiğini ifade eden Putin, “Biz kesin olarak Avrupalı müşterilerimize yönelik taahhütlerimizi tamamı ile garanti ediyoruz. Bizim problemimiz yok. Problem Ukrayna üzerinden transit geçişin garanti edilmesi…” dedi.

“MAYDAN’DA ÇÖREK DAĞITARAK OLMAZ”

Ukrayna ekonomisinin tam bir kaos içine düşmemesi için Avrupalı ülkeleri yardımcı olmaya davet eden Rus lider, “Şu an bir numaralı sorun nedir? Rusya tek başına bu yükü taşıyamaz. Bu nedenle biz Avrupalı ortaklarımıza ve dostlarımıza Ukrayna ekonomisine destek için mümkün olan en kısa sürede bir yol haritası oluşturulmasını önerdik…” ifadelerini kullandı.

Putin konuşmasında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın Aralık ayında gösteriler sırasında Kiev Maydan’ında çörek dağıtmasını da hatırlattı. Ukrayna’nın dostları ve Ukrayna halkını sevenler ülkeyi borç bataklığına sürüklenmesini önlemesi çağrısında bulunan Putin, “Maydan’da çörek dağıtarak işi yürütemezsiniz… Ukrayna ekonomisini tam bir kaostan kurtarmak için bu çok yetersiz…” eleştirisinde bulundu.
CİHAN

Yorumlar