Putin: ABD, AB’ye kendi gazını satmak için Güney Akım’ı engelliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin kendi doğalgazını satmak için Rusya arzını çeşitlendirecek Güney Akım doğalgaz boru hattının inşasını engellemeye çalıştığını öne sürdü. Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’le...

Google Haberlere Abone ol
Putin: ABD, AB’ye kendi gazını satmak için Güney Akım’ı engelliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin kendi doğalgazını satmak için Rusya arzını çeşitlendirecek Güney Akım doğalgaz boru hattının inşasını engellemeye çalıştığını öne sürdü.

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’le ortak basın toplantısında konuşan Putin, “ABD rakibimiz. Güney Akım’ı engellemek için elinden geleni yapıyor. Onlarca yıl önce olduğu gibi. Burada olağanüstü bir durum yok. Siyasi araçların da devreye girmesi normal.” dedi.

ABD’nin 1962’de Rusya’nın Almanya’ya önerdiği “boru hattı karşılığında doğalgazına da” karşı çıktığını hatırlatan Putin, ABD’nin Avrupa’ya kaya gazı satmak için pazara giriş yolları aradığını söyledi. Ancak Rus lidere göre boru hattından gelen Rus doğalgazı her halükarda sıvılaştırılarak getirilecek Amerikan kaya gazından ucuz olacak.

Avrupa’nın Rus doğalgazına bağımlı hale gelmesinin konuşulduğunu eleştiren Putin, ortakların çok daha iyi şartlar oluşturma taleplerinin olabileceğini, kendilerinin de Çin’le anlaşma imzalayarak gelişen piyasalara girme çabaları olduğunu vurguladı.

RUSYA’YA YAPTIRIMDAN KİMSE KAZANMAZ

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer da yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı yaptırımlarının verimli olmadığını söyledi. Yaptırımlardan kimsenin kazanmadığını kaydeden Fischer, yaptırım yerine görüşerek ve diğer yollar kullanılarak çözüm üretmenin daha doğru olduğunu ifade etti.

Fischer, Ukrayna krizinin çözümünde ayrılıkçı gruplarla Kiev yönetiminin görüşmesinin önemli olduğunu, Moskova kadar Kiev’in de çözüm için ellerini uzatmaları gerektiğini vurguladı. CİHAN

Yorumlar