Pusula Yetmeyince Halk Oy Kullanamadı

Afganistan’da Taliban iktidarından sonra üçüncüsü gerçekleşen devlet başkanlığı seçimi için Afgan halkı bugün sandık başına gitti.

Google Haberlere Abone ol
Pusula Yetmeyince Halk Oy Kullanamadı

Afganistan’da Taliban iktidarından sonra üçüncüsü gerçekleşen devlet başkanlığı seçimi için Afgan halkı bugün sandık başına gitti. Oy pusulalarının yetmediği için birçok vatandaş gelecek devlet başkanı için oy vermedi.

Afganistan yasasına göre iki dönem başkanlık yapan Hamid Karzai'den boşalacak koltuk için 8 aday yarışıyor. Sabah saat 7’de başlayan ve 16’da bitmesi beklenen oy verme işlemi için kuyruklar sona ermeyince, Bağımsız Seçim Komisyonu, gereken yerlere pusulaların yetiştirilmesi için sandıkların kapanmasını bir saat erteledi. Buna rağmen birçok bölgede oy kullanamayan vatandaşlar olduğu belirtildi. Ülkenin kuzeyinde yaklaşık 1 milyon seçmenin bu sebeple oy kullanamadığı öne sürüldü.

Seçime katılım oranı ise ilk belirlemelere göre yüzde 58 olarak gerçekleşti. Yetkililer, 12 milyon seçmen için 15 milyon pusula basıldığını belirtiyor. Seçim bölgelerine niçin yeterli miktarda pusula gönderilmediği henüz netleşmedi.

Bağımsız Seçim Komisyonu, oy pusulalarının yetersiz olması sebebiyle oy kullanamayanların seçme hakkını kullanamadığı şikayetleriyle ilgili henüz açıklama yapmadı.

Seçim takvimine göre devlet başkanlığı için verilen oyların sayımı 20 Nisan'a kadar sürecek. Sonuçlar ise 24 Nisan'a kadar açıklanacak. Oyların yüzde 50'sinden fazlasını hiçbir adayın alamaması durumunda, en çok oyu alan iki aday 28 Mayıs'ta yarışacak.

Yorumlar