Prof. Weller: Hizmet, toplumdaki çatışmalı grupları bir araya getirmeyi başardı

Akademik dünyada Hizmet Hareketi'ne yönelik ilgi her geçen gün artıyor. Londra merkezli faaliyet gösteren 'Dialogue Society' derneği, 'Gülen Hareketi'ni ele alan yeni bir kitap tanıtımına ev sahipliği yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Weller: Hizmet, toplumdaki çatışmalı grupları bir araya getirmeyi başardı

Akademik dünyada Hizmet Hareketi'ne yönelik ilgi her geçen gün artıyor. Londra merkezli faaliyet gösteren 'Dialogue Society' derneği, 'Gülen Hareketi'ni ele alan yeni bir kitap tanıtımına ev sahipliği yaptı.

"The Muslim World and Politics in Transition: Creative Contributions of the Gülen Movement (Değişim İçindeki Müslüman Dünya ve Siyaseti: Gülen Hareketi'nin Yapıcı Katkısı)" isimli kitabın tanıtımına; Derby Üniversitesi'nden Prof. Paul Weller, Fatih Üniversitesi'nden Prof. Dr. İhsan Yılmaz, King's College Üniversitesi'nden Dr. Carool Kersten, SOAS Üniversitesi'nden Dr. Amina Yaqin katıldı.

Bloomsbury Yayınevi tarafından basılan ve farklı akademisyenlerce kaleme alınan 13 makalenin bulunduğu kitabın editörlüğünü Greg Barton, Paul Weller ve İhsan Yılmaz yapıyor. Üç bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Hizmet Hareketi'nin bir sivil toplum kuruluşu olarak katkıları irdeleniyor. "Post-İslamcılık dönemindeki Müslüman Siyaseti" başlıklı ikinci bölümde ise Hizmet'in demokrasinin gelişimine katkıları ele alınıyor. Son bölümde de Hizmet Hareketi'nin Müslüman dünyasındaki faaliyetlerine ilişkin makalelere yer veriliyor.

Kitaptaki konulara ilişkin Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamada bulunan Prof. Paul Weller, Hizmet Hareketi'nin Türkiye'de sivil toplumun güçlenmesine büyük katkı sağladığını vurguladı. Hizmet'in Türkiye'de birbiriyle çatışan grupları ortak bir noktada buluşturan birçok faaliyete imza attığına dikkat çeken Weller, Abant Platformu gibi etkinliklerle, daha önceden gündeme getirmenin bile çok zor olduğu tartışmalı konuları masaya yatırdığına dikkat çekti.

Prof. Paul Weller, "Türkiye hakkındaki izlenimlerimden, insanlarla görüşmelerimden, okumalarımdan ve araştırmalarımdan çıkardığım şey şu: Hizmet, Türk toplumundaki çatışan grupları bir araya getirerek, toplumun yararına ortak bir nokta bulmalarını sağlamalarında çok önemli rol oynuyor." tespitinde bulundu. Weller ayrıca, Hizmet'in eğitim konusunda ülkedeki birçok girişime ilham kaynağı olduğunu da ifade ederek, "Eğitim her zaman sivil topluma olumlu yönde katkıda bulunuyor ve eğitim sayesinde insanlar birbirlerini, toplumu ve dünyayı daha iyi anlamak için donanıma sahip oluyor." diye konuştu.

King's College Üniversitesi'nden Dr. Carool Kersten ise Cihan'a demecinde, Hizmet Hareketi'nin siyasal İslamcılığa karşı çok açık bir şekilde tutum sergilediğini belirtti. Hizmet'in Müslüman toplumlardaki değişimlerin sivil toplumların içerisinde gerçekleştiğine ve günümüz dünyasında bir İslami devlet modeline artık ihtiyaç duyulmadığına inandığını savunan Kersten, "Bunun yerine Hizmet, değişimin, toplumdaki uyum, eğitim ve bu gibi şeylerle gerçekleşeceğini düşünüyor." diye konuştu. Kersten, Hizmet Hareketi'nde, insanların dini görüşleri ve kültürel geçmişlerine bakılmaksızın, evrensel insan hakları standartları ve demokratik prensiplerin yeterli geldiğine dair güçlü bir görüş olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar