Portekiz’de hükümet, savcılığa karşı basın özgürlüğünden yana tavır aldı

Portekiz’de soruşturmaların gizliliğinin ihlal edilmesinden yakından Başsavcılık, basın özgürlüğünü de etkileyecek bir dizi tedbir alınmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Portekiz’de hükümet, savcılığa karşı basın özgürlüğünden yana tavır aldı

Portekiz’de soruşturmaların gizliliğinin ihlal edilmesinden yakından Başsavcılık, basın özgürlüğünü de etkileyecek bir dizi tedbir alınmasını istedi. Teklife tepki gösteren Adalet Bakanı Paula Teixeira da Cruz ise basın özgürlüğünü sınırlandırmaya niyetli olmadıklarını vurguladı.

Başsavcı Joana Marques Vidal, son bir senede gizliliği ihlal edilen soruşturmalarla ilgili bir rapor açıkladı. Gizliliği ihlal eden gazetecilere karşı alınması gerekli gördüğü önlemleri sıralayan Vidal, “telefonların dinlenebilmesi, nakit akışının takip edilebilmesi, evlerin ve basın odalarının aranabilmesi'' gibi yetkilerin kolluk kuvvetlerine verilmesi gerektiğini söyledi. Teklif paketi, soruşturmaların gizliliğini ihlal eden basın-yayın organlarına, basın mensuplarına ve bağımsız kaynaklara cezai işlem uygulanabilmesi ve böylece "basın mensuplarının faaliyetlerini düzenleyici bir sistem'' kurulması gibi maddeler de içeriyor.

Adalet Bakanı Cruz ise basın mensuplarının soruları üzerine yaptığı açıklamada, “Adalet Bakanlığı, demokratik bir devletin vazgeçilmezlerinden olan basın özgürlüğünü kısıtlayan bir yasa teklifine sponsor olmayacaktır.” dedi. CİHAN

Yorumlar