Portekizce Konuşan Ülkeler Topluluğu’nda Türkiye’ye gözlemci statüsü verildi

Dünya üzerindeki toplam nüfusu 250 milyonu geçen Portekizce Konuşan Ülkeler Topluluğu’nda (CPLP) Türkiye’ye ortak gözlemci statüsü verildi. Geçtiğimiz hafta Doğu Timor’un başkenti Dili’de gerçekleştirilen zirvede, Türkiye’nin gözlemci...

Google Haberlere Abone ol
Portekizce Konuşan Ülkeler Topluluğu’nda Türkiye’ye gözlemci statüsü verildi

Dünya üzerindeki toplam nüfusu 250 milyonu geçen Portekizce Konuşan Ülkeler Topluluğu’nda (CPLP) Türkiye’ye ortak gözlemci statüsü verildi. Geçtiğimiz hafta Doğu Timor’un başkenti Dili’de gerçekleştirilen zirvede, Türkiye’nin gözlemci olarak birliğe dahil edilmesine karar verildi.

CPLP üyeliği sayesinde Portekizce konuşan ülkelerle ortak projeler yürütecek olan Türkiye, bu vesileyle Latin Amerika, Afrika, Asya-Pasifik ve Avrupa ülkelerinde yaşayan 250 milyon civarındaki nüfusla doğrudan iletişime geçme imkanına sahip olacak.

Merkezi Portekiz’in başkenti Lizbon’da bulunan birlik, Portekizceyi yaygınlaştırmanın yanı sıra, kalkınma alanında işbirliği sağlamak ve üye ülkeler arasında siyasi, kültürel ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesini hedefliyor.

Portekizcenin resmi dil olarak konuşulduğu 9 ülkenin oluşturduğu topluluk, dört kıtayı birbirine bağlayan stratejik öneminin yanı sıra zengin doğal ve beşeri kaynaklara sahip olmasıyla da dikkat çekiyor.

1996 yılında kurulan birliğin asil üyeleri Angola, Brezilya, Yeşil Burun Adaları, Gine Bissau, Ekvator Ginesi, Mozambik, Portekiz, Sao Tome ve Principe Adaları ve Doğu Timor’dan oluşuyor. Türkiye’nin katılımıyla daha güçlü bir yapıya sahip olan CPLP oluşumunda ayrıca Gürcistan, Japonya, Nambiya, Senegal ve Mauritus ülkeleri de gözlemci statüsünde yer alıyor. CİHAN

Yorumlar