Portekiz demokrasinin 40. yılını kutluyor

Portekiz, 25 Nisan 1974’te 41 yıllık diktatör rejimin yıkılmasıyla, ülkede sağlanan barış ortamı ve demokrasinin 40.

Google Haberlere Abone ol
Portekiz demokrasinin 40. yılını kutluyor

Portekiz, 25 Nisan 1974’te 41 yıllık diktatör rejimin yıkılmasıyla, ülkede sağlanan barış ortamı ve demokrasinin 40. yılını kutluyor.

Portekizliler, Porto ve Lizbon şehirleri başta olmak üzere, ülkenin farklı yerinde kurulan konser alanlarında 25 Nisan Devrimi’nin yıl dönümünü, her yıl olduğu gibi büyük bir coşku içinde kutladı.

Havanın yağışlı olmasına aldırış etmeyen Portekizliler, meydanları doldurdu. Kutlamalar, Porto’da Belediye Meydanı’nda yapılırken, Lizbon’da Ticaret Meydanı’nda gerçekleşti. Orduya ait bir helikopter, meydan üzerinde uçarak, askerler toplanan halka karanfil attı.

DEVRİMİN SEMBOLÜ KIRMIZI KARANFİLLER

Karanfil Devrimi olarak da adlandırılan hareket Portekiz halkı için derin manalar taşıyor. Karanfiller, 25 Nisan günü gerçekleştirilen devrim sırasında Lizbonlu çiçekçi bir kadının insanlara kırmızı karanfil dağıtması ve karanfillerin özellikle askerlerin, tankların ve silahların namlularına takılmasıyla devrimin sembolü haline gelmiş. Ülkede devrimin yıl dönümünde gerçekleştirilen kutlamalar sırasında kırmızı karanfiller insanların yakalarını süslüyor.

25 Nisan Devrimi, António de Oliveira Salazar’ın başında bulunduğu otoriter rejimden demokrasiye geçişin başlangıcı oldu. Özellikle Portekiz Devleti'nin Afrika'da devam ettirdiği kanlı sömürge savaşları ve rejime karşı duyulan tepki sebebi askeri müdehalenin başlıca sebeplerinden biri.

Movimento das Forças Armadas (Silahlı Kuvvetler Hareketi) adıyla, ordudaki düşük rütbeli subaylarca başlatılan ve geniş halk desteği bulan müdahale ile Salazar diktatörlüğü sona erdirildi. Böylece şiddet kullanılmadan gerçekleştirilen askeri darbe sonucunda, 41 yıldır ülkeyi yöneten diktatör rejime son veridi ve demokrasi yeniden sağlandı.


CİHAN

Yorumlar