Poroşenko: Kırım’ı geri alınca Rusya ile ilişkiler tam normalleşir

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya ile devam eden görüşmelerde hedefin Ukrayna’da barışın sağlanması olduğunu, ancak Kırım’ı geri almadan tam normalleşmenin mümkün olmayacağını söyledi.Rus basınında yer alan haberlere...

Google Haberlere Abone ol
Poroşenko: Kırım’ı geri alınca Rusya ile ilişkiler tam normalleşir

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya ile devam eden görüşmelerde hedefin Ukrayna’da barışın sağlanması olduğunu, ancak Kırım’ı geri almadan tam normalleşmenin mümkün olmayacağını söyledi.

Rus basınında yer alan haberlere göre, Strasbourg’da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) konuşan Poroşenko, “Kırım’ı geri almadan ilişkilerimizin normalleşmesi imkansız. Ancak biz barış sever insanlarız. Bu yüzden, Ukrayna yönetimi ve ben barış planını uygulamaya koyduk…” dedi.

Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel’le görüşmesinin ardından kendisi ile de telefonda görüştüğünü ve barış planını desteklediğini söyledi.

Kiev’in sözden ziyade icraatla plana destek beklediğini vurgulayan Poroşenko, “Biz bu yönde adımlar bekliyoruz. Sınır güvenliği artırılarak kaçak silah geçişi engellenmesi gerekiyor. Paralı asker alımları durdurulmalı ve silahlı milisler geri çekilmeli..” çağrısı yaptı.

Tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk bölgeleri temsilcilerinin barış planına ilgi duyduklarını belirten Poroşenko, bir saat önce müzakerelere katılacakları yönünde bir teyit aldığı bilgisini verdi. Yarın itiraz edilmesi durumunda çok önemli kararlar almak zorunda kalacakları uyarısında bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı, ne tür adımlar atacakları konusunda bilgi vermedi.

Ukrayna’da 27 Haziran’a kadar ilan edilen ateşkese yerel milis güçler de destek vermişti. Milis güçlerin silah bırakması, kamu binalarında işgalin sona ermesi, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması, erken yerel ve parlamento seçimlerinin yapılması gibi 15 maddeden oluşan barış planının müzakereleri başlayabilecek. Poroşenko, ateşkese uyulmaması durumunda “B planını” uygulamaya koyacakları uyarısında bulunmuş, B planının ne olduğunu sürecin etkilenmemesi için açıklamamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin de yarın sona erecek ateşkes sürecinin uzatılması için yoğun bir telefon trafiği gerçekleştirdi. CİHAN

Yorumlar