Poroşenko çözüm planını Putin’le görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı telefon görüşmesinde doğu bölgelerinde çözüm planını paylaştı.Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, Putin’in, Ukrayna lideri Poroşenko ile...

Google Haberlere Abone ol
Poroşenko çözüm planını Putin’le görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı telefon görüşmesinde doğu bölgelerinde çözüm planını paylaştı.

Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, Putin’in, Ukrayna lideri Poroşenko ile telefonda görüştüğünü ve çözüm planını ele aldıklarını söyledi. Görüşmede iki ülke ilişkileri de masaya yatırıldı. Poroşenko, “Rusya Günü” vesilesi ile de Putin’i kutladı.

Doğu Ukrayna’da insani yardım için koridorun oluşturulması, çatışmaların sona ermesi, silahların bırakılması, genel af ilanı ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gibi konular müzakere ediliyor.

Rusya ve Ukrayna arasında doğalgaz fiyatları ile ilgili müzakereler ise sürüyor. Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Avrupa Birliği ülkelerine verilen doğalgaz fiyatları ile uyumlu olarak bin metreküp için Ukrayna’da 385 dolar talep ettiklerini söyledi.

Ukrayna’nın uluslar arası mahkemeye gitmesi durumunda kendilerinin de aynı şekilde dava açacaklarını kaydeden Miller, Ukrayna’nın doğalgaz borcunun 4,4 milyar dolara ulaştığını, 2012-2013’de “al ya da öde” sözleşmesi çerçevesinde eksik alınan 18 milyar dolarlık doğalgaz miktarı olduğunu hatırlattı.

Gazprom Başkanı Miller 16 Haziran’a ertelenen ön ödemeli sistemle ilgili yeni bir tarih düşünmedikleri uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar