Polonya’daki gizli ses kaydı skandalı büyüyor

Polonya’da Dışişleri Bakanı Sikorski’ye ait gizli ses kaydı ülkeyi karıştırdı. Amerika’ya yönelik eleştirilerin yer aldığı gizli ses kaydının “Wprost” dergisinde yayınlanmasından sonra Sikorski, “Hükümeti düşürmeye yönelik...

Google Haberlere Abone ol
Polonya’daki gizli ses kaydı skandalı büyüyor

Polonya’da Dışişleri Bakanı Sikorski’ye ait gizli ses kaydı ülkeyi karıştırdı. Amerika’ya yönelik eleştirilerin yer aldığı gizli ses kaydının “Wprost” dergisinde yayınlanmasından sonra Sikorski, “Hükümeti düşürmeye yönelik organize bir suç örgütüyle karşı karşıya olduklarını” açıkladı. Ukrayna krizi sürerken gizli kayıtların yayınlanması manidar bulundu.

Polonya’daki dinleme skandalı giderek büyüyor. Geçen hafta İçişleri Bakanı Bartlomiej Sienkiewicz ve Merkez Bankası Başkanı Marek Belka arasındaki gizli ses kaydının yayınlanmasından sonra ikinci bir ses kaydı daha ortaya çıktı.

Öncekinde olduğu gibi Wprost dergisinde yayınlanan bu ses kaydında ise, Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski ve Maliye eski Bakanı Jacek Rostovski arasındaki konuşma yer aldı.

Gizli yapılan konuşmada Sikorski, Amerika’nın Ukrayna ve Polonya politikalarını sert şekilde eleştiriyor ve hatta bu politikalardan küfürlü ifadelerle bahsediyor.

Başbakan Donald Tusk’un da Amerika ile iş birliği yaparak büyük hataya düşdüğünü söyleyen Sikorski, Polonya’nın Almanya ve Rusya ile yakınlaşması gerektiğini savunuyor.

Daha önce Amerika’nın muhafazakar çevreleriyle yakın işbirliği içinde olan Sikorski’nin ABD karşıtı bu açıklamaları ise dikkat çekici bulundu.

Başkent Varşova’daki bir restoranda gizlice çekilmiş olan kaydın yayınlanmasından sonra ülkede tansiyon bir anda yükseldi.

Dışişleri Bakanı Sikorski, arka arkaya yayınlanan gizli ses kayıtlarını “organize bir suç örgütü tarafından hükümeti düşürmeye yönelik bir girişim” olarak değerlendirdi ve istifa etmeyi düşünmediğini söyledi.

Sienkiewicz ve Belka arasında geçen bir önceki ses kaydında ise İçişleri Bakanı Sienkiewicz, Belka’ya hükümeti desteklemeye yönelik telkinde bulunuyordu.

Normal şartlarda hükümetten bağımsız olarak görev yapan Polonya Merkez Bankası’na yönelik bu telkin ülkede tepkiyle karşılanmıştı.

Ancak Başbakan Donald Tusk, söz konusu gizli ses kaydının hükümeti devirmeye yönelik organize bir suç örgütünün işi olduğunu söylemiş ve eğer hükümete yönelik güven krizi derinleşirse erken seçime gidebileceklerini söylemişti.

Ses kaydının ortaya çıkmasından sonra Polonya emniyeti Wprost dergisine baksın yapmış ve dinlemeye ait bilgi ve belgeleri istemişti. Ancak dergi yönetimi buna yanaşmamıştı.

İkinci ses kaydından sonra Başbakan Tusk, skandala adı karışan Dışişleri Bakanı Sikorski’nin istifasını henüz istemedi ve söz konusu suç örgütüne karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Koalisyonun küçük ortağı Köylü Partisi PSL ise gizli kayıtların yayınlanmasından sonra Tusk ile aralarına mesafe koyarken, Polonya’da oraya çıkan bu gizli kayıtların Ukrayna krizinin gölgesinde gerçekleşmesi zamanlama olarak manidar bulunuyor. CİHAN

Yorumlar