Polis gözaltılarına Alman Federal Meclis milletvekilinden tepki

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını yöneten polislerin gözaltına alınmasına Alman Federal Meclis’inden sert eleştiriler geldi. Konu ile alakalı açıklama yapan SPD Federal Meclis milletvekili Dietmar Nietan, “Erdoğan, sevmediği yüksek yargı...

Google Haberlere Abone ol
Polis gözaltılarına Alman Federal Meclis milletvekilinden tepki

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını yöneten polislerin gözaltına alınmasına Alman Federal Meclis’inden sert eleştiriler geldi. Konu ile alakalı açıklama yapan SPD Federal Meclis milletvekili Dietmar Nietan, “Erdoğan, sevmediği yüksek yargı mensupları ve adli kovuşturma yapanları etkisiz hale getirmek istiyor.” dedi. Federal Adalet Bakanlığı ise “Federal Adalet Bakanlığı sözcüsü olarak size temin ederim ki, Federal Adalet Bakanı Maas Türkiye’deki gelişmeleri dikkatle takip etmektedir.” açıklamasında bulundu.

17 ve 25 Aralık 2013 yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını yöneten polislerin gözaltına alınmasına Alman Federal Meclis’inden sert eleştiriler geldi. Tutuklamaların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı bir kampanyanın parçası olduğu dile getirilirken, Erdoğan’ın sevmediği adli kovuşturma yapan yüksek yargı memurlarından kurtulmak istediğinin ise altı çizildi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis milletvekili Dietmar Nietan, “Türkiye’de hukuk devleti alanında yaşanan gelişmeler belli bir zamandan beri bizi düşündürüyor. Bu gelişmeler açıkça yanlış yönde ilerlemektedir. Son yapılan tutuklamalar eski tahkikatlarda başarılar elde etmiş soruşturmacılara yapıldığı için bazı soruları da beraberinde getirmektedir.” dedi. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını yürüten polislerin tutuklanmalarının “Başbakan Erdoğan’ın desteklediği bir kampanyanın parçası olduğunun” altını çizen Nietan, “(Erdoğan) sevmediği yüksek yargı mensupları ve adli kovuşturma yapanları etkisiz hale getirmek istiyor.” tepkisinde bulundu.

Açıklamalarının devamında “Son yıllardaki gelişmeler Türk yargısının bağımsızlığı konusunda bende gittikçe daha fazla kuşkulara yol açıyor.” diye konuşan SPD Federal Meclis milletvekili Dietmar Nietan, “Başbakan Erdoğan’ın birçok soruda gerginlikleri tırmandırmayı gidermek yerine söylemleriyle toplumsal havayı polarize etmesi ve kızıştırmaya da devam etmesi karşısında esef duyuyorum.” sözleriyle ağır eleştirilerde bulundu.

HUKUK DEVLETİ İLKESİ VE RÜŞVETLE MÜCADELE TEMEL AB KRİTERLERİ

Dietmar Nietan, “Hukuk devleti ilkesi ve rüşvetle mücadele kesinlikle AB tam üyeliği için birçok temel kriterin yanında başlıca iki temel kriterdir.” diyerek, “AKP’nin kendi gücünü korumak için AB’yle yakınlaşma adına attığı ilerlemeler ile uzun vadedeki AB üyelik hedefini feda ettiğini” söyledi. Nietan, “Türk hükümeti'nin politikalarından dolayı yıllardır Türkiye’yi destekleyen dostlarının dahi Türkiye’yi desteklemekte çok zorlandıklarını” belirtti.

KENDİSİNE YÖNELİK HER ELEŞTİRİYİ KOMPLO TEORİLERİ İLE AÇIKLAMASI BAHANE

Başbakan Erdoğan’ın kendisine yönelik her eleştiriye “dış güçler” gibi komplo teorileriyle karşılık vermesini bahane olarak nitelendiren SPD Federal Meclis milletvekili Dietmar Nietan, “Başbakan Erdoğan’ın tüm eleştirileri komplo teorileri ve yabancı dış güçler ile ilişkilendirmesi, bana, birlikte yaşamı içeren problemli gelişmeler karşısında verdiği tipik bir reaksiyon olarak geliyor.” dedi. “Erdoğan’ın bununla her eleştiriyi vatan hainliği ile ilişkilendirerek insanları gözden düşürmeye çalıştığını” kaydetti. “Demokrasilerde eleştiri her zaman kaçınılmazdır.” diyen Nietan, Türkiye’de eleştirilere yaklaşımın “çok sorunlu” olduğunu söyledi.

CİHAN

Yorumlar