Pınar Selek: 'Deja vu' oldum

Mısır Çarşısı'na bombalı saldırı davasında aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan Pınar Selek, 16 yıldır devam eden mahkeme sürecini Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi. Selek, "Bu süreç bitmedi....

Google Haberlere Abone ol
Pınar Selek: 'Deja vu' oldum

Mısır Çarşısı'na bombalı saldırı davasında aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan Pınar Selek, 16 yıldır devam eden mahkeme sürecini Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi. Selek, "Bu süreç bitmedi. Bunu çok defa yaşadım. "Deja vu" diye bir söz var; aynen “deja vu” oldum." dedi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada, sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını usulden bozdu.

Kararın bozulmasına 'maalesef' sevindiğini ifade ede Selek, şunları söyledi. "Ama 16 yıl bu işkenceyi çektikten sonra, her şey bu kadar ayan beyan olduktan sonra, annemi kalp krizinden kaybettikten sonra, sürgün ve işkenceler yaşadıktan sonra, 'ne güzel' diyemiyorum. Aynı zamanda bitmedi bu süreç. Bunu çok defa yaşadım. “Deja vu” diye bir söz var, aynen “deja vu” oldum, 2006’da beraatler aldım, ardından 2007, 2008, tekrar mahkumiyet kararı..."

Fransızca bir ibare olan 'deja vu', "yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusu" olarak tanımlanıyor.

"BU BİR MARATON"

Yargıtay kararının kendilerine güç verdiğini ve hukukî mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren Selek, sistem kötü de olsa hukukun gelişmesi için bu yolda ilerleyeceklerini kaydetti. Süreci bir 'maraton' olarak gördüğünü ifade eden Selek, "Dava yeniden görülecek. 16 yıla bir ay mı eklenecek, üç ay mı eklenecek, üç yıl mı eklenecek, bilmiyorum. Fakat ben bu süreç içinde direnmeye, elimden geleni yapamaya çalışacağım." ifadelerini kullandı.

"28 ŞUBAT SÜRECİNİN POLİTİK DAVASI"

Yargılandığı davanın hukukî değil, politik ve hükümetler üstü bir dava olduğunu savunan Pınar Selek, şöyle devam etti: "Türkiye hâlâ şeffaf, demokratik bir sisteme ulaşamadı. Sadece benim davam değil pek çok davada büyük haksızlıklar oluyor. Hukuk sistemini geliştiremedik çünkü politika hukuku bir araç olarak kullanıyor. Benim davam da biraz sembolleştiği için bunun üzerinden sembolik bir savaş yürütülüyor. Bu komplo 28 Şubat sürecinde oldu belki o dönem bu komployu düzenleyenler şimdi terfi etmişlerdir. Belki korktukları şeyler vardır. O dönemde sadece ben değil, solcusundan sağcısına herkes zarar görmüştür." CİHAN

Yorumlar