Pillay: Nefret söylemi Güney Sudan'ı patlama noktasına getirdi

BM İnsan Hakları Şefi Navi Pillay, soykırım boyutlarında savaş suçlarının işlendiği Güney Sudan'daki durumun ciddiyetinin anlaşılamadığını söyledi. Güney Sudan'daki temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Pillay, son...

Google Haberlere Abone ol
Pillay: Nefret söylemi Güney Sudan'ı patlama noktasına getirdi

BM İnsan Hakları Şefi Navi Pillay, soykırım boyutlarında savaş suçlarının işlendiği Güney Sudan'daki durumun ciddiyetinin anlaşılamadığını söyledi. Güney Sudan'daki temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Pillay, son 4-5 ayda karşılıklı ithamlar, nefret söylemi ve intikam cinayetleriyle ülkenin patlama noktasına geldiğini ifade etti.

Güney Sudan'daki durumun ne kadar tehlikeli olduğunu ne uluslararası toplumun ne de ülkenin siyasi liderlerinin anladığını belirten Pillay, ülkedeki genç insanların kişisel iktidar mücadelesinde kullanıldığını ve felaketin eşiğine getirildiğini savundu.

Navi Pillay, Güney Sudan'da hem Cumhurbaşkanı Salva Kiir hem de ona isyan eden Riek Machar'la görüştü. Pillay, iki liderin de sivillerin katledilmesi olaylarını araştırma sözü verdiğini aktardı. Navi Pillay, iki liderin de soykırım ve savaş suçlarını önlemek zorunda olduğunu vurguladı. Pillay, ülkede bir kıtlığın baş göstermesi durumunda bundan ateşkese uymayan tarafların sorumlu olacağına da dikkat çekti.

BM Genel Sekreteri'nin soykırımın önlenmesi konusunda özel danışmanı Adama Dieng ise Ruanda'daki gibi bir soykırıma dünyanın izin veremeyeceğini dile getirdi. Dieng, donör ülkeleri de hem yardımlar için maddi desteğe hem de barış çabaları için siyasi ağırlıklarını koymaya çağırdı.

CİHAN

Yorumlar