Pentagon: Kore savaşı patlak verirse, Çin ordusu da girer

ABD Savunmak Bakanlığı'nın hazırladığı raporda, Kore Yarımadası'nda önümüzdeki yıllarda patlak vermesi muhtemel savaşa Çin’in katılma olasılığının yüksek olduğu vurgulandı.ABD Savunma Bakanlığı’ndan Kongre’ye sunulan ‘2014...

Google Haberlere Abone ol
Pentagon: Kore savaşı patlak verirse, Çin ordusu da girer

ABD Savunmak Bakanlığı'nın hazırladığı raporda, Kore Yarımadası'nda önümüzdeki yıllarda patlak vermesi muhtemel savaşa Çin’in katılma olasılığının yüksek olduğu vurgulandı.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan Kongre’ye sunulan ‘2014 Yılında Çin Halk Cumhuriyeti’ni Kapsayan Askeri ve Güvenlik ile İlgili Gelişmeler’ başlıklı raporda, Kore Yarımadası`nda patlak vermesi muhtemel savaşa Çin ordusunu da içine alabileceği dile getiriliyor.

Rapor, Çin’in son zamanlar askeri kuvvetleri için yaptığı harcamalara da geniş yer veriyor. Pentagon, Çin’in resmi kayıtlı askeri bütçesinin 2013 yılında, önceki seneye göre yüzde 5,7 artış göstererek, yaklaşık 120 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Aynı dönem için Güney Kore’nin askeri bütçesinin 29 milyar dolardan 31 milyar dolara çıkarıldığı belirtildi.

Raporda, Çin’nin karadan atılan füze ve seyir füzeleri programına öncelik vererek savaş kapasitesini artırmaya çalıştığına dikkat çekilerek, saldırı ve genel karşı taarruz füze sistemlerini yenilemesi konusuna da geniş yer verildi.

ABD Savunma Bakanlığı, Çin’in daha modern ve sofistike sanal alemdeki taarruz teknikleri konusunda da ilerlemelerin kaydettiğini bildirdi.

Öte yandan, Pentagon, sözü geçen raporda, 2010 yılında Güney Kore’ye ait ‘Cheonan’ askeri gemisinin Kuzey Kore torpiliyle batırılması kazasına yer vermezken, Çin’in Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)’nde tek taraflı olarak oluşturduğu ve hem Japonya hem de Güney Kore’nin tepkisini çeken hava savunma bölgesinin ABD’nin bölgedeki askeri tatbikatlarına her hangi tesirinin olmayacağını fikrine de yer verdiği belirtildi. CİHAN

Yorumlar