Pazaryeri şehitleri, katliamın 20. yılında anıldı

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da Markale pazaryerini Sırp topçusunun vurması sonucu hayatını kaybeden 68 kişi, katliamın 20.

Google Haberlere Abone ol
Pazaryeri şehitleri, katliamın 20. yılında anıldı

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da Markale pazaryerini Sırp topçusunun vurması sonucu hayatını kaybeden 68 kişi, katliamın 20. yıldönümünde anıldı.

Milli tiyatroda başlayan anma programı, Markale pazarında devam etti. Törene Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Hırvat Üyesi Zelyko Komşiç, Saraybosna Kantonu Başbakanı Suad Zelykoviç ve siyasetçiler ile şehitlerin yakınları katıldı. Pazaryerine çiçekler koyan Saraybosnalılar, gözyaşları içinde dua etti.

Törende konuşan Zelyko Komşiç, Sırpların Bosna Savaşı'nda soykırım yaptıklarını kabul etmemelerine tepki gösterdi. Komşiç, "Sırbistan bu katliamı önümüzdeki 100 yıl boyunca da inkar edecek. Onlar hiçbir zaman bunu kabul etmeyecekler, hepimiz bunun farkında olmalıyız. Sırbistan, Bosna ve Hırvatistan'da yaptıkları vahşeti saklanmak için elinden geleni yapacaktır." dedi.

Katliamla ilgili Lahey Mahkemesi'ne ifade veren Saraybosnalı askerî uzman Berko Zeçeviç ise "Sırplar yaptıkları katliamı inkar ederek, bunun paramiliter oluşumlar tarafından yapıldığını söylemeye çalışıyor. Biz bunu kabul edemeyiz. Yaşananların unutulmaması ve yanlış ifadeleri reddedilmesi üzerimize düşen bir sorumluluktur." dedi.

Saraybosna Kantonu Meclis Başkanı Miryana Maliç ise Bosna'daki direniş ruhunun kaybolmasından endişe ettiğini söyledi. Maliç, 5 Şubat'ın kendilerine sadece ölen insanları hatırlatmakla kalmadığını herkese düzgün bir hayat yaşaması uyarısını yaptığını belirtti. Maliç, "Umarım bizdeki direniş ruhu kırılmaz, ve umarım insanlar sadece kendi çıkarlarını düşünmezler." şeklinde konuştu.

Saraybosna'nın Markale Pazarı'nı 5 Şubat 1994'te hedef alan topçu saldırısında 68 insan ölmüş, 144'ü de yaralanmıştı. Ertesi yıl düzenlenen benzer bir saldırıda da 43 kişi ölmüş, 75 kişi de yaralanmıştı. İkinci Markale katliamından sonra NATO kuvvetleri Sırp mevzilerini bombalayarak Sırpları barışa zorlamıştı. CİHAN

Yorumlar