Pasifik’te hava savunma sahası yarışı

Çin’in geçen ay ilan ettiği ve bölgede gerilime sebep olan Hava Savunma Tanıtma Sahası’nın (ADIZ) ardından Güney Kore de hava savunma sahasını genişleteceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Pasifik’te hava savunma sahası yarışı

Çin’in geçen ay ilan ettiği ve bölgede gerilime sebep olan Hava Savunma Tanıtma Sahası’nın (ADIZ) ardından Güney Kore de hava savunma sahasını genişleteceğini açıkladı.

Seul yönetiminin genişleteceğini açıkladığı yeni hava savunma sahası (KADIZ) kararı, Çin’e meydan okuma olarak algılandı. Güney Kore, Çin’in yeni ilan ettiği ADIZ’ın ardından böyle bir karar aldıklarını ve kısmen iki bölgenin çakışacağını duyurdu.

Seul, hava savunma sahasını Çin’in kendisine ait olduğunu söylediği iki ada ile su altındaki bir kaya parçasını kapsayan yeni kararın 15 Aralık'tan itibaren geçerli olacağını ve komşu ülkeleri bu konuda bilgilendirdiklerini bildirdi. Söz konusu kayalıkların denetimi Güney Kore’nin kontrolünde bulunuyor.

Seul yönetimi, böylelikle 1950-53 yılları arasında yapılan Kore Savaşı’ndan sonra müttefiki ABD'nin 1951'de belirlediği hava savunma bölgesinin sınırlarını ilk kez değiştirmiş oluyor.

Ticari havayolu şirketlerine Çin’in ilan ettiği kurallara uyması gerektiğini bildiren Seul yönetimi, Çin’in ilan ettiği hava sahasını tanımadığını açıklamış ve bölgeye Japonya ve ABD gibi savaş uçakları göndermişti.
Güney Kore Savunma Bakanı Baek Seung-Joo, Çin’in adımını bölgede yeni sorunlar oluşturmaktan öteye gidemeyeceğini açıklamıştı.

ÇİN’İN TUTUMU

Güney Kore’nin bu adımına Çin vereceği yeni cevap merakla bekleniyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, Cuma günü düzenlenen olağan basın toplantısında Seul’ün genişletme kararı adımının ulusal yasalar ve uluslararası normlara uygun olması gerektiğini söylemişti.
Hong, ADIZ’ın bir ülkenin kara hava sahasının bir parçası değil, deniz ve hava sahası üzerinde yönetim hakları ile ilgisi olmadığını belirtmişti. Hong, eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde Güney Kore ile iletişimi sürdürmeye hazır olduklarını ifade etmişti.

Cuma günü ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden’in Seul ziyaretinde Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin KADIZ ile ilgili yorumuna Biden, Güney Kore'nin çabalarını takdir ettiklerini söylemişti.
Çin, bölgeye girecek uçakların uçuş planlarını bildirmesi, çift yönlü telsiz bağlantısına geçmesi ve uçağın kimliğinin belirlenmesine yönelik sorulara doğru ve zamanında yanıt vermesi gerektiği; aksi halde, Çin silahlı kuvvetlerinin acil savunma önlemlerine başvuracağını duyurmuştu.

Çin, yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin olan ve 1960’lardan beri hava savunma sahasına sahip olan Japonya’nın denetiminde olan Senkaku (Çin, Diaoyu olarak adlandırıyor) adası ve ona bağlı adacıkların, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu söylüyor. Japonya, geçen yıl Eylül ayında adalardan bazılarını "kamulaştırma" girişimde bulunmuş ve bunun üzerine Çin’de düzenlenen Japonya karşıtı protestolarda birçok Japon şirketi zarar görmüştü. CİHAN

Yorumlar