Partiler kefensiz define tamam dedi, sıra yasada

Baden-Württemberg (BW) Eyalet Meclisi’nin Müslümanların tabutsuz olarak sadece kefenle defnedilebilmeleri için planladığı yasa değişikliği komisyon tarafından kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol
Partiler kefensiz define tamam dedi, sıra yasada

Baden-Württemberg (BW) Eyalet Meclisi’nin Müslümanların tabutsuz olarak sadece kefenle defnedilebilmeleri için planladığı yasa değişikliği komisyon tarafından kabul edildi. Yaklaşık beş ay önce Eyalet Meclisi Uyum Komisyonu Üyesi Sabine Wölfle (SPD), koalisyon hükümeti ortakları Yeşiller ve SPD ile mecliste grubu olan CDU ve FDP’li temsilcilerin çalışmalara başladıklarını kamuoyuna duyurmuştu.Üç ay sürmesi öngörülen çalışma yaklaşık beş ay sonra bitti ve cenazelerin kefenle defnedilmesiyle ilgili düzenleme kabul gördü. Yasada yapılan düzenlemenin yasalaşmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

Yasa değişikliği ile ilgili olarak Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) uzun süredir endişelerini dile getiriyordu. CDU’lu milletvekilleri kefenle gömülme konusunda bir referans isterken, SPD’li milletvekilleri, kefenle gömülmenin ölen kişinin de isteği üzerine gerçekleştiğini belirtiyordu.

Dinin referans gösterilerek, kefenle gömülmeye kapı açılabileceğini ifade eden CDU’lular diğer taraftan cenaze sahiplerinin bu yasadan faydalanarak tabuttan tasarruf ederek kefenle defnetme yoluna gideceği yönündeki endişelerini de dile getiriyorlardı. Sosyal İşler Bakanlığı ise bu yasa ile herhangi bir tasarrufun söz konusu olamayacağını savunuyor.

Bakanlık, defin sürecinde tedbirlerin alınacağını ve cenazenin mezara kadar tabut ile getirileceğinin de altı çizdi. Dört partinin temsilcilerinin yasada düzenleme yapılmasına onay verdiği kefenli defin, 2014 yılı içerisinde meclise sunularak yasalaştırılacak.

Kefenli defin yasalaşırsa Almanya’da defnolunmaya sıcak bakan Müslümanların sayısının artacağı tahmin ediliyor. Yasa değişikliği ile birlikte, eyalette yaşayan 650 bin Müslüman, istediği takdirde Almanya’da İslami usullere göre kefen ile gömülebilecek. Almanya’da mezarlıklar, 15-20 yıllığına tutuluyor.

Ondan sonrası için bir 20 yıl daha tutulması istenirse 1600 Euro daha ödenmesi gerekiyor. Bu ise Müslümanları endişelendiren kurallardan biri olarak dikkat çekiyor. Çalışma sonunda bu kurala nasıl bir formül bulunacağı ise henüz bilinmiyor. Müslümanların kefenle defnedilmesine imkan sağlayan yasaya Müslüman teşkilatları da tam destek veriyor. CİHAN

Yorumlar