Parlamento Putin’in yetkisini iptal etti

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ukrayna’ya asker gönderme izni veren 1 Mart 2014 tarihli yetkiyi iptal etti. Putin, Ukrayna’da ateşkes ilanı ve müzakerelerin başlaması üzerine bölgede...

Google Haberlere Abone ol
Parlamento Putin’in yetkisini iptal etti

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ukrayna’ya asker gönderme izni veren 1 Mart 2014 tarihli yetkiyi iptal etti.

Putin, Ukrayna’da ateşkes ilanı ve müzakerelerin başlaması üzerine bölgede durumun iyileştiğini kaydetmiş ve yetkisinin iptalini istemişti.

Federasyon Konseyi Başkanı Valnetina Matviyenko’nun başkanlığında gerçekleşen oturumda, 153 senatör iptal kararına evet derken, 1 senatör karşı yönde oy kullandı.

Oturumda konuşan Matviyenko, Donetsk ve Lugansk bölgelerine barış gücü gönderilmesinin gereksiz olduğunu, Kiev, Rusya ve yerel yöneticilerin dahil olduğu müzakere süreci ile krizin aşılmasını ümit ettiklerini söyledi. Matviyenko, “Barışçıl bir çözüm için her türlü çaba ortaya konmalı. Barış gücü gönderilmesi gibi senaryolara dönülmemeli…” uyarısında bulundu.

Kırım konusunda ise herhangi bir belirsizliğin olmadığını savunan Matviyenko, “Kırım hem yasal, hem de uygulama itibari ile Rusya Federasyonu’nun bir parçası. Burada bir işgal yok. Kırım halkının neredeyse yüzde 100’e varan bir irade beyanı söz konusu.” şeklinde konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da Putin’in asker gönderme yetkisinin kaldırılmasının barış planına pratik anlamda bir destek olarak gördüklerini ifade etmişti. Ukrayna’da karşılıklı olarak destek verilen ateşkes 27 Haziran’da sona erecek. Tarafların barış planı konusunda bu süre içinde bir anlaşma sağlamaları bekleniyor.

CİHAN

Yorumlar