Papa Francesco, pedofili vakaları için kilise adına özür diledi

Papa Francesco, cinsel istismar görmüş kişiler için düzenlenen ayindeki vaazında kilise adına özür diledi. Pedofiliye karışan rahiplerin "Tanrı'nın imajına leke sürdüğünü" söyleyen Papa, "Din adamları tarafından işlenmiş olan cinsel...

Google Haberlere Abone ol
Papa Francesco, pedofili vakaları için kilise adına özür diledi

Papa Francesco, cinsel istismar görmüş kişiler için düzenlenen ayindeki vaazında kilise adına özür diledi. Pedofiliye karışan rahiplerin "Tanrı'nın imajına leke sürdüğünü" söyleyen Papa, "Din adamları tarafından işlenmiş olan cinsel istismar suçlarından ötürü Tanrı'nın ve O'nun kullarının karşısında alçak gönüllülükle derinden üzüntümü dile getirmek istiyorum." dedi.

Son dönemlerde yaygınlaşan pedofili vakalarına karşı Vatikan'ın sessiz kalması eleştirilere sebep oluyordu. Seçildikten sonra gerçekleştirdiği icraatlar ve yaptığı söylemlerle kiliseye güveni yeniden kazandırma çabasında olan Papa Francesco son vaazında pedofili vakaları dolayısıyla kilise adına özür dileyerek önemli bir adım atmış oldu.

Cinsel istismardan ötürü bu duruma katlanamayıp intihar edenlerin kalbinde, vicdanında ve tüm kilise nezdinde ağır bir yük olduğunu kaydeden Papa Francesco, "Bunlar bir ömür boyu izi kapanmayacak aşağılık, rezil, adi eylemlerdir." dedi. Vaazı sırasında salonda bulunan istismar mağdurlarına "Sizin bugün burada oluşunuz derin karanlığa üstün gelen umut müjdesidir. Çünkü rahiplerin bu tip eylemlere girmesi Tanrı'ya iman ve ümit üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip. Kimilerinin inançları erozyona uğrarken, terk edilmiş ve ihanete uğramış olan kimilerinin de imanları artmıştır." şeklinde seslenen Papa, bazı istismar kurbanlarının uzun süre gizlenen derin bir acılarının kilise ve papaların harekete geçmelerini sağladığını bildirdi.

Papa Francesco, -ayin sırasında salonda da bulunan- rahatsızlıklarını dile getiren 6 pedofili mağduru sayesinde harekete geçtiklerini "Bu birkaç çığlığı atanlar sayesinde bizlerin vicdanları bu büyük suç ve günah karşısında rahatsız oldu." diyerek ifade etti. "Bugün Kilise bu çocukların gözlerindeki İsa'ya bakıp gözyaşı dökmek istiyor." diyen Papa, mağdurların üzüntüsünü paylaştıklarını belirtti.

Çocukları korumakla görevli Kilise komisyonundan hangi dine mensup olursa olsun bütün çocukların korunması ve personelin eğitimi için en iyi politika ve prosedürlere sahip olmasını isteyen Papa Francesco, bir daha bu günahların yaşanmaması için ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerektiğinin altını çizdi. CİHAN

Yorumlar