Panama kayıtlarında 101 Türk şirket var

Panama kayıtlarında Türkiye'den 101 şirketin yer aldığı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol
Panama kayıtlarında 101 Türk şirket var

Dünyanın gizliliğe en önem veren hukuk firmalarından biri olan Panamalı Mossack Fonseca'ya ait olduğu öne sürülen 11 milyon gizli belge sızdırıldı. 

Rusya Devlet Başkanı Putin’in en yakın arkadaşlarından müzisyen viyolonselist Sergi Roldugin’in de bulunduğu çok sayıda ismin, offshore hesaplar üzerinden vergi kaçırdığı iddia edildi.

Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11 milyon sayfalık doküman “Panama kayıtları” adı altında medyaya servis edildi.

Alman "Süddeutsche Zeitung" gazetesi tarafından elde edilen belgelerin ilk kısmı, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından, 80 ülkeden gazetecilerle paylaşıldı.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en yakın arkadaşlarından müzisyen viyolonselist Sergi Roldugin’in de bulunduğu çok sayıda ismin, offshore 

Dokümanlara göre, offshore hesaplarla vergi kaçıranlar arasında 12 devlet lideri ve 143 politikacı olduğu iddia edildi.

Uluslararası vergi kaçakçılığına ilişkin kayıtlar

Ayrıca, Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’dan sızdırılan “uluslararası vergi kaçakçılığına” ilişkin kayıtlarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı Sergei Roldugin’in adı geçiyor.

Alman “Süddeutsche Zeitung” gazetesi tarafından elde edilen ve hukuk firması Mossack Fonseca’ya dayandırılan yaklaşık 11 milyon sayfalık kayıtların ilk kısmı, “Panama kayıtları” adı altında Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından uluslararası medya ile paylaşıldı.

Türkiyeden 101 şirket yer alıyor

İngiliz The Guardian konuya ilişkin haberinde, vergi kaçakçılığına ilişkin belgeler içerisinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı müzisyen, viyolonselist Sergi Roldugin’e ait offshore banka hesaplarının olduğunu, vergi kaçırmak için yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık para transferinin Putin’e kadar uzandığı iddia edildi. 

Yaklaşık 210 bin kadar şirket veya müşterinin yer aldığı sızdırılan belgelerde, Türkiye’den de 101 şirketin ve 10 müşterinin yer aldığı belirtiliyor. Ancak bu isimler henüz ifşa edilmiş değil.

İzlanda Başbakanının istifası isteniyor

Belgelerde adı geçen bir diğer ülke lideri ise İzlanda Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson.

Mossack Fonseca belgelerinde İzlanda Başbakanı Gunnlaugsson'un ülkesi finansal krizdeyken, kamu fonlarıyla kurtarılan bankalara özel bir alaka gösterdiği görülüyor.

Belgelerde, Gunnlaugsson'un bir offshore şirket aracılığıyla sorunlu İzlanda bankalarına yüz milyonlarca dolarlık yatırım yaptığı ve bu yatırımları kamuoyuyla paylaşmadığı anlaşılıyor.  İzlanda Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson'ın istifası gündemde.

'Güçlü bir şekilde işbirliği yapacağız'

Öte yandan Panama'nın Devlet Başkanı Juan Carlos Varela, ülkesindeki offshore şirketleriyle ilgili bilgilerin sızdırılmasının ardından açılacak tüm soruşturmalar için "güçlü bir şekilde" işbirliği yapacaklarını açıkladı.

Varela, merkezi Panama'daki hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 12 milyon sayfalık belgenin sızdırılmasının ardından yaptığı açıklamada, son gelişmelerin hükümetinin ülkenin finans endüstrisindeki yasa dışı eylemlere "sıfır hoşgörü" politikasına gölge düşürmemesi gerektiğini vurguladı. Devlet Başkanı Varela, olayın aydınlatılması için işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

Mossack Fonseca'nın kurucularından Ramon Fonseca da Channel 2 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, firmasının, müşteriler için açılan offshore şirketleri üzerinden yapılan yasa dışı eylemlerden hiçbir şekilde sorumlu olmadığını kaydetti.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşmış ve 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı. Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, offshore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia ediliyor.

Şimdiye kadarki en büyük belge sızıntısı kabul edilen olaya "Panama Papers (Panama belgeleri)" adı verildi.

Yorumlar