Pamuk: Soma'da hükümetin ihmalleri yüzünden 300'den fazla kişi hayatını kaybetti

Nobelle ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk, Fransa'da katıldığı radyo programında Soma ölümlerin hükümetin ihmalinden kaynaklandığını söyledi.Uluslararası Roman Yazarları Buluşması için Fransa'da bulunan Pamuk, Paris'te katıldığı radyo...

Google Haberlere Abone ol
Pamuk: Soma'da hükümetin ihmalleri yüzünden 300'den fazla kişi hayatını kaybetti

Nobelle ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk, Fransa'da katıldığı radyo programında Soma ölümlerin hükümetin ihmalinden kaynaklandığını söyledi.

Uluslararası Roman Yazarları Buluşması için Fransa'da bulunan Pamuk, Paris'te katıldığı radyo programında, ''Bu olayda hükümetin ihmalleri yüzünden üç yüzden fazla kişi hayatını kaybetti. Türkiyede insan hayatı ucuz. Özelleştirme ideolojisini, kötü çalışma koşullarını eleştirecek yeterli derecede ifade özgürlüğü yok.''diye konuştu.

Türkiye'de işçi hakları ve çalışma koşullarını ile ilgili de Pamuk, Türkiye'de kapitalizmin ilk etaplarında olduğu gibi çok para kazanıldığını, ama insan hayatının hiçe sayıldığını vurguladı. İfade özgürlüğünün de aynı şekilde hiçe sayıldığına dikkat çeken Pamuk, ''İnsanların içinde bulunduğu koşulları dile getirmelerine izin vermiyorlar. Sadece daha çok kazanmak derdindeler.''dedi. Soma'da yaşanan faciadan sonra halkın tepkisinin hükümetle halk arasında bir ayrışma olarak değerlendirilemeyeceğini de vurgulayan Nobel ödüllü yazar, iktidarın otoriter hatta otokrat olması, Başbakanın çok sert ifadeler kullanarak ifade özgürlüğü daraltmasına rağmen hükümetin yüzde 45 muhafazakar oy elde ettiğini söyledi.

AB'nin Türkiye'deki sürece müdahil olmasıyla ilgili de Pamuk, ''AB'nin üyelik müzakereleri devam ederken Türkiye'de ağırlığı vardı. Türkiye de AB’ye yaklaşıyordu. Ama maalesef Avrupa içine kapandı. Avrupa'da baş gösteren milliyetçilik, Türkiye'deki laik kesimi ve AB yanlılarını tek başına bıraktı.''ifadelerini kullandı. Orhan Pamuk, ''Türkiye'nin AB üyeliğinin iyi bir fikir olduğunu düşünüyordum. Çünkü Türkiye'deki laik kesimin elini güçlendireceğini düşünüyordum. Ekonomik getirisi sayesinde herkesin de bu fikre destek vereceğini düşünmüştüm. Ben hala biraz uzaşmakla birlikte bu fikre inanıyorum. Bu süreç sadece Türkiye için değil AB için de olumlu bir durum olacaktır. Ben tabiki göçmen işçilerin sorunlarını ve Fransızların bu konudaki hassasiyetini anlayabiliyorum.''diye devam etti.

CİHAN

Yorumlar