Pakistanlı kızın portresi, 82 bin dolara satıldı

Pakistan’da kız çocuklarının eğitimi için verdiği destekten dolayı Taliban tarafından başından vurulan Malala Yusufzai’nin portresi, 82 bin dolara (165 bin lira) alıcı buldu. BM’de yaptığı konuşma ile dünya gündemine oturan Yusufzai’nin...

Google Haberlere Abone ol
Pakistanlı kızın portresi, 82 bin dolara satıldı

Pakistan’da kız çocuklarının eğitimi için verdiği destekten dolayı Taliban tarafından başından vurulan Malala Yusufzai’nin portresi, 82 bin dolara (165 bin lira) alıcı buldu. BM’de yaptığı konuşma ile dünya gündemine oturan Yusufzai’nin yağlıboya portresi, New York’ta bir açık artırmada satıldı.

Portre geçtiğimiz yıl İngiliz ressam Jonathan Yeo tarafından çizilmişti. Portreden elde edilen gelir, dünyada kızların eğitimine destek için kurulan Malala Fon’a bağışlanacak.

MALALA'NIN ÖYKÜSÜ

Malala Yusufzai, 1997'de Pakistan'ın kuzeybatısındaki Hayber Pakhtunkhva eyaletinin Svat ilinde doğdu. Daha 12 yaşındayken kadın hakları ve kız çocuklarının okula gitmesi için Svat vadisinde eğitim aktiviteleri yapan biri olarak tanınıyordu. Taliban'ın kız çocuklarının okula gitmesinin yasakladığını duyurduğu bu dönemde Malala eğitim faaliyetlerine ara vermedi.

BBC, 2009 yılında Malala için takma isimle yorumlarını yazdığı blog açtı. Artık görüşlerini anlatabilen Malala, Taliban'ın bölgede neler yaptığını ve kız çocuklarının eğitilmesi gerektiği konusunda yazılar yazmaya başladı. ‘Pakistanlı kızın günlüğü' adı altında yazdığı el yazılarını BBC muhabirine ulaştırıyor, o da Malala için açılan BBC Urdu'da yayınlıyordu. Günlüğü yazanın kendisi olduğu anlaşıldı ve New York Times 2009'un yaz aylarında Malala'nın hayatını anlatan bir belgesel film yayınladı.

Televizyonlara ve gazetelere röportaj veren Malala'nın ününün yayılması Taliban tarafından hedef alınmasına sebep oldu. 2012 Ekim ayında okuldan dönerken Taliban tarafından saldırıya uğrayan Malala, başından vurularak ağır yaralandı. Malala'nın Pakistan'da başlayan tedavisi, İngiltere'nin Birmingham şehrinde Prenses Elizabeth hastanesinde devam etti.

Tamamen iyileştikten sonra BM'de konuşmaya davet edilen genç kız, 16 yaşının başlarındaydı. Konuşması ayakta alkışlanan Malala, "Bir kitap bir kalem ve bir öğretmen dünyayı değiştirebilir. Taliban beni susturmaya çalıştı. Ancak sesim artık daha yüksek çıkıyor. Onlar başaramadı." dedi.

Eğitimine İngiltere'de devam eden dünyanın en genç Nobel Barış Ödülü adayı Malala, bir gün Pakistan başbakanı olmak istediğini ve bütün kız çocukları okula gidene kadar çalışmaya devam edeceğini dile getiriyor. CİHAN

Yorumlar