Pakistan’ın Sultan Ahmet Camii'ne halktan ilgi

Pakistanlı işadamları tarafından ülkenin tarihi şehri Lahor’a inşa edilen Sukçayn Blue Mosque (Mavi Cami), İstanbul'daki Sultan Ahmet Camii ilham alınarak yapılmış. İç dizaynı ve yapısı ile Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’nın eşsiz eseri...

Google Haberlere Abone ol
Pakistan’ın Sultan Ahmet Camii'ne halktan ilgi

Pakistanlı işadamları tarafından ülkenin tarihi şehri Lahor’a inşa edilen Sukçayn Blue Mosque (Mavi Cami), İstanbul'daki Sultan Ahmet Camii ilham alınarak yapılmış. İç dizaynı ve yapısı ile Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’nın eşsiz eseri Sultan Ahmet Camii'ne benzetilen esere halk büyük ilgi gösteriyor.

Hatimle teravih namazının kılındığı Sultan Ahmet Camii'ndeki atmosfer, Türkiye’yi aratmıyor. Halk, avlusu, kubbesi ve tavan işlemeleri ile tıpa tıp İstanbul’daki muhteşem eser ile aynı olan camiye hayran kaldıklarını aktarıyor. Lahorlular ayrıca böyle bir camiye sahip oldukları için kendilerini çok şanslı hissettiklerini ve bu caminin atmosferini çok sevdiklerini belirtiyor.

Sukçayn Blue Mosque (Mavi Cami) ismi verilen camideki halılar kapılar ve dış dizayn hepsi gerçeğine benzetilmiş. Lambasından halısına camii içerisindeki malzemelerin hepsi Türkiye’den getirilmiş. Kapılarının Pakistan’da yapıldığı caminin bahçesinde, Pakistan bayrağının yanına Türk bayrağı da koyulmuş.

Mihrabının da Sultan Ahmet Camii'ne benzer şekilde yapıldığı bin kişi kapasiteli cami gerçeğinden oldukça küçük. Camideki bir diğer eksiklik ise minareler. Lahor’da yapılan kopya camide 2 minare bulunurken İstanbul’daki camide 6 minare bulunuyor.

Teravih namazını bu camide düzenli olarak kılan bir Lahorlu, "Buraya gelince kendimi çok iyi hissediyorum. Bu cami Türkiye’deki Sultan Ahmet Camii gibi inşa edilmiş. Caminin tasarımı, yapısı her şeyi çok güzel. Camiyi gören bütün Pakistanlılar çok mutlu oluyor ve camiyi çok seviyor.’’ dedi.

Teravih namazına gelen bir çocuk ise "Bu camide namaz kılmayı seviyorum. Çünkü bu cami çok güzel’’ ifadeleri ile hislerini paylaştı.

Camiyi yaptıran İmtiyaz Ali Khan, caminin hikayesini Cihan Haber Ajansı mikrofonlarına anlattı.

Khan, "Bir arkadaşım var Şecat Bey cami yaptırma fikri ona ait. Biz Türkiye’yi birçok kez ziyaret ettik. Ve Pakistan’da ne zaman bir araya gelsek Türkiye’deki camilerin, özellikle de Sultan Ahmet Camii'nin ne kadar güzel olduğunu konuşurduk. 2005 yılında Lahor’da Sukçayn Bahçesi adında bir konut kompleksi yaptırmaya karar verdik. Sonra arkadaşım Şecat İmtiyaz neden Sultan Ahmet camisinin kopyasını Sukçayn bahçesine yapmıyoruz? diye bir fikir attı ortaya. Başlangıçta bana uzak bir ihtimal gibi geldi. Sonra Şecat beyin de zorlaması ile işe koyulduk.’’ dedi

Khan sonraki gelişmeleri şöyle anlattı: "Pakistan’daki ve Türkiye’deki arkadaşlarımızla bu konuda fikir verecek kişilerle bu işin olabilirliği ile ilgili istişareler yaptık. Sonra Pakistan’daki mimarlarla ve tasarımcılarla ile Sultan Ahmet Camii'nin iç dizaynı aynısını yapmaları için bazı mülakatlar gerçekleştirdik.

Pakistan genelinde Mimar ve tasarımcılardan oluşan 5 takım arasında yarışma yaptık. Hangi takım caminin gerçeğine yaklaşırsa işi onlara emanet edecektik. Ancak yarışma sonrası, sonuçların hiçbiri istediğimiz gibi olmadı. Bizi tatmin etmedi. Bazısı yakındı ancak biz kopyasını yapmayı istedik. Daha sonra araştırmalar yaptık ve Türkiye’ye gittik yola koyulmuştuk yapacaktık. Ancak hiçbir planımız yoktu.

Sonrasında tamamı ile Allah'ın lütfuna mazhar olduk. Güzel bir şeyler için niyet ettiyseniz Allah her zaman yanınızdadır. Allah'ın yardımı ile bir çıkış yolu bulduk. İstanbul'da mağazaları geziyordum cami iç malzemeleri bakıyordum. Mağaza sahibi bana sordu ne yapacaksın bunları diye ben de durumu anlattım. Ben size yardım edecek birilerini tanıyorum dedi. Beni Ali Bey isminde biri ile tanıştırdılar. Ali bey ile görüştüğümde bana zaten Sultan Ahmet Camii üzerine çalıştığını söyledi ve takımı ile Pakistan’ı ziyaret etmek istediğini belirtti. Ve buraya geldi imkanları değerlendirdik. Sonra yine İstanbul’a gittik sadece bu iş için 4 kez Türkiye’ye gidip geldik. Diğer camileri de gezdik. Finansal meseleler sorun değildi. Biz sadece bu güzel olayı başarmaya çalıştık. Elhamdüllülah işler yoluna girmeye başladı. Allah çok cömert bize bütün yolları gösterdi. Sonra Ali bey ve takımı buraya geldi onlara her türlü olanakları sağladık, beraber bir aile gibiydik. Çok çalıştılar sonrasında ise sonucu görüyoruz. Sultan Ahmet Camii'nin kopyasını yapmak isteyişimizin ana sebebi, bu caminin tarih açısından önemi. Elhamdülillah cami yapıldı. İnsanlar bu muhteşem iç tasarımı görünce çok mutlu oluyorlar. Bilirsiniz böyle bir yerde dua etmek ibadet etmek insana farklı duygular veriyor. İnsanı daha da derinleştiriyor."

Sukçayn Mavi Camii'nin açılışını 2012 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş yapmıştı.

CİHAN

Yorumlar