Pakistan’da taşra oyunu Kabadi (Özel )

Pakistan’da 2014 Pencap eyaleti gençlik festivalleri çerçevesinde taşra oyunu olarak adlandırılan Kabadi oyunu büyük ilgi çekti.

Google Haberlere Abone ol
Pakistan’da taşra oyunu Kabadi (Özel )

Pakistan’da 2014 Pencap eyaleti gençlik festivalleri çerçevesinde taşra oyunu olarak adlandırılan Kabadi oyunu büyük ilgi çekti. Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin bildiği Kabadi oyununu ülkemizde ise pek bilinmezken bu yıl Pakistan'da beşinci Kabadi Dünya şampiyonası düzenlenecek.

Bir güç gösterisi haline dönüşen oyuna sporcular, dua ederek başlarken dua sonrası ‘Allahuekber, Ya Resullah ve Ya Ali’ naralarıyla oyuna konsantre oluyor.

El tutma manasına gelen Kabadi ulusal oyunumuz güreşin farklı bir versiyonu. Pakistan’da insanlar, profesyonel veya amatör seviyede de olsa Kabadi oyunu izlemekten zevk alıyor. Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’da kırsal bölgelerini oyunu olarak bilinen Kabadi uluslar arası seviyede de oynanıyor. Pakistan dünyada en iyi Kabadi sporcusu yetiştiren yer olarak bilinirken bu oyun Bangladeş’in ulusal oyunu.

7 kişilik takımlardan oluşan oyunda aynı takımdan 4 kişi el ele tutuşuyor ve karşı takımda akıncı diye adlandırılan bir kişi bu dört kişinin üstüne yürüyor. Akıncının hedefi 4 kişiden birine dokunup kendi tarafına 45 saniyede dönmek veya dokunduğu kişiyi 45 saniye içinde tuş etmek. Savunmada olan takımın hedefi ise akıncı tarafından dokunulan kişi, akıncıyı tuş etmek zorunda veya 45 saniye kendi bölgeleri içerisinde tutmak. 45 saniye gibi kısa bir sürede tuş etmenin zor olduğunu bilen sporcular akıncıyı bölgede tutmayı, akıncıda bölgeden kaçmayı seçiyor. Hal böyle olunca da oyunda neşeli görüntüler ortaya çıkıyor.

Zaman zaman tansiyonun yükseldiği oyunda kimi zaman ise neşeli görüntüler ortaya çıkabiliyor. Kendi çizgisine el basmaya sürünerek gitmeye çalışan sporcular komik görüntüler oluşturuyor.

Öte yandan Pencap eyaleti gençlik festivalleri kapsamında ip çekme yarışı da yapıldı. Gençlik festivali adı altında yapılan bu oyunda yaşlı sporcular da görülebiliyor.
Takım oyuncularının dualarla başladığı bu oyun büyük çekişmelere sahne olurken takım koçları sporcuları motive etmeye çalışıyor. Oyun bitimi halsiz düşen sporcular bir sonraki yarış için şeker kamışı yiyerek güç depolamaya çalıştığı görülüyor.

Kriket, gülle atma, mızrak atma, futbol, Kabadi, ve ip çekme gibi oyunların oynandığı bu yıl üçüncüsü düzenlenen Pencap gençlik festivali Pencap eyaleti başbakanı Şehbaz Şerif tarafından 2012 yılında başlatıldı..
CİHAN

Yorumlar