Pakistan’da liderlerden NATO ve İHA protestosu

Pakistan’ın başkenti İslamabad'da düzenlenen gösteride, ABD insansız hava araçlarının (İHA) saldırıları protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol
Pakistan’da liderlerden NATO ve İHA protestosu

Pakistan’ın başkenti İslamabad'da düzenlenen gösteride, ABD insansız hava araçlarının (İHA) saldırıları protesto edildi.

İslamabad'daki parlamento binası yakınlarında düzenlenen gösteride Pakistan Tahrik-i İnsaf (PTİ) parti lideri İmran Khan ve Khayber Paktunya eyalet Başbakanı Pervez Kattak’ın konuşma yaptı. ABD İHA saldırıları yaklaşık 200 kişi tarafından protesto edildi. Protesto sonrası Khan ve Khattak hazırladıkları 19 maddelik NATO tankerlerini geçişini durdurma ile ilgili bildiriyi hükümete sunmak için gösteri alanından parlamentoya yürüyerek gitti.

Yerel ve yabancı basının büyük ilgi gösterdiği protestoda konuşan Khan, Pakistan hükümetinin ABD ile ilişkilerinin dostane değil ancak kölelik anlayışıyla yürüdüğünü ifade etti. ABD'nin İHA saldırılarını durana kadar protestolara devam edeceklerini açıklayan Khan, bütün partilerin NATO tankerlerini durdurma kararı aldığını ancak bunu şu an itibaryle sadece kendilerinin uyguladıklarını kaydetti. Protestoya PTI parti lideri İmran Khan ve Khayber Paktunya eyalet başbakanı Pervez Kattak’ın yanı sıra Cemati İslami parti lideri Münevver Hüseyin ve bazı milletvekilleri de katıldı.

Geçtiğimiz haftalarda ABD İHA’larının bir medreseyi bombalaması sonucu 6 kişi ölmüştü. Bunun üzerine PTI ve Cemati İslami partisi Pakistan Hükümetinden bağımsız olarak Khayber Paktunya eyaletindeki gümrükleri kontrol altına almış ve NATO tankeri gelmesi halinde geçişine izin vermeyeceklerini duyurmuştu.

Pakistan hükümeti ise NATO tankerleri geçişinin bir dış politika sorunu olduğunu, PTI ve Cemati İslami partisinin bu yönde karar alma yetkisinin olmadığını açıkladı.

Son aylarda Pakistan’da ABD İHA saldırılarının sebebiyet verdiği olumsuz hava, hükümetinin başını ağrıtmaya devam ederken, ABD protestoların kendileriyle alakalı olamadığını ve NATO’ya malzeme taşıyan tankerlerin başka bir güzergahtan da Afganistandaki NATO birliklerine götürülebileceğini savunuyor. CİHAN

Yorumlar