Pakistan, idam edilen liderini andı

Pakistan’da 'cumhuriyetin babası' olarak adlandırılan Zulfikar Ali Butto, ölüm yıldönümünde anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Pakistan, idam edilen liderini andı

Pakistan’da 'cumhuriyetin babası' olarak adlandırılan Zulfikar Ali Butto, ölüm yıldönümünde anıldı.

Revalpindi şehrindeki Cinnah Parkda buluşan Butto’nun sevenleri, eski lideri ilahilerle ve dualarla andı. Butto’nun asılarak idam edildiği ve sonrasında yıkıldığı cezaevini içine alan parka sembolik olarak çiçekler konuldu.

Butto’nun kurucusu olduğu Pakistan Halk Partisi yetkililerin de katıldığı anma töreninde dualar ve ilahilerin yanı sıra, hoparlörden Butto için yazılmış şarkılar çalındı. Törende Butto’nun yanı sıra suikasta kurban giden kızı Pakistan eski başbakanı Benazir Butto da 'şehit' sloganları ile anıldı.

Anma törenine gelen bir kadın, "Şehitlerimizi çok seviyoruz, onlara dua etmek için buraya geldik. Butto’nun tutuklu bulunduğu ve asıldığı cezaevinin yerine park yapıldı. Biz devletten buraya bir anıt yapmasını talep ediyoruz. Ancak bir yanıt alamıyoruz.’’ diye tepki gösterdi.

Zulfikar Ali Butto Pakistan’ın ilk kez seçimle gelen devlet başkanı ve başbakanı olduğu için ülkede 'cumhuriyetin babası' olarak anılıyor. Butto 1971-1973 yılları arasında Pakistan devlet başkanı ve 1973-1977 yılları arasında da başbakan olarak görev yaptı. 1977 yılında Genelkurmay başkanı Ziya-ul Hak tarafından devrilen Butto, 1979 yılında idam edildi. CİHAN

Yorumlar