Pakistan hükümeti ile Taliban arasındaki görüşmeler başlıyor

Pakistan’da yılan hikayesine dönen Pakistan hükümeti ile Pakistan Talibanı olarak bilinen Tahrik-i Taliban Pakistan (TTP) arasındaki müzakereler başlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Pakistan hükümeti ile Taliban arasındaki görüşmeler başlıyor

Pakistan’da yılan hikayesine dönen Pakistan hükümeti ile Pakistan Talibanı olarak bilinen Tahrik-i Taliban Pakistan (TTP) arasındaki müzakereler başlıyor. Ocak ayının sonlarında TTP’nin Pakistan ordusuna ve Pakistan hükümetine yönelik düzenlediği saldırılarda 24 asker, 12 polis hayatını kaybetmişti. Saldırılar üzerine Pakistan ordusu sert karşılık verirken, TTP barınaklarına havadan düzenlediği operasyonda 40’ın üzerinde Taliban öldürülmüş ve bölgede 6 bin aile göç etmek zorunda kalmıştı.

Geçtiğimiz hafta hükümet Taliban ile ilgili toplantı düzenlemiş ve PTT’ye müzakere için son bir şans verileceğini duyurmuştu. Bunu takiben Başbakan Navaz Şerif, barış görüşmelerine katılacak 4 kişilik grubu açıkladı.
TTP kanadı ise kendilerini temsil edecek grubu dün gece duyururken, ilk isteklerinin Pakistan hapishanelerinde tutulan TTP üyelerinin serbest bırakılması olduğunu duyurdu.

Hükümet kanadını Başbakan Şerif’in danışmanı İrfan Sıddıki, emekli gazeteci Rahimullah Yusufzai, eski büyükelçi ve Afganistan ilişkileri uzmanı Rüstem Şah Mahmud ve Pakistan eski istihbarat memuru Amir Şah temsil edecek. TTP’yi temsilen ise Pakistan Tahrik-i İnsaf Partisi önde gelenlerinden Mevlana Semiul Haq, Lal mescidi eski müftüsü Mevlan Abdul Aziz, Cemaati İslami’den Muhammed İbrahim ve Jemaati Ulema eski parlamenteri Müftü Kifayetullah görüşmelere katılacak.

Müzakerelerin aylar önce başlaması beklenirken 2 kasım 2013'te ABD insansız hava araçları (İHA) tarafından düzenlenen saldırıda TTP lideri Hakimullah Mesud öldürülmesi sebebi ile barış görüşmeleri çıkmaza girmişti. TTP yeni lideri Molla Fazlullah saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutmuş ve müzakerelerin olamayacağını açıklamıştı.
CİHAN

Yorumlar